Η Σαουδική Αραβία απέσυρε 70 δισ. από τις αγορές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 10:02 Η Σαουδική Αραβία απέσυρε 70 δισ. από τις αγορές

H Σαουδική Αραβία έχει αποσύρει μεταξύ 50 έως 70 δισ. δολάρια από την παγκόσμια αγορά κατά τους τελευταίους έξι μήνες, σε μία προσπάθεια μείωσης του ελλείμματός της.

Η Σαουδική Αραβία έχει αποσύρει 70 δισ.. δολάρια κεφάλαια από τις παγκόσμιες αγορές, καθώς η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα στο προϋπολογισμό της, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Insight Discovery, όπως σημειώνει το Bloomberg.

«Οι διαχειριστές κεφαλαίων αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία έχει αποσύρει μεταξύ 50 έως 70 δισ. δολάρια από την παγκόσμια αγορά κατά τους τελευταίους έξι μήνες, σε μία προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος το οποίο αυξάνεται μεταξύ άλλων και γιατί χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Υεμένη», όπως επισημαίνει ο Nigel Sillitoe, CEO της Insight.

Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα το οποίο δημιουργήθηκε και λόγω της πτώσης κατά 50% των τιμών του πετρελαίου.

Οι επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας σε ξένους τίτλους έχουν μειωθεί περίπου 10% από το μέγιστο των 737 δισ. δολάρια, τον Αύγουστο του 2014, στα 661 δισ. Δολάρια τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Σε αντίθεση με την Σαουδική Αραβία το Κατάρ, η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν εισόδημα, ακολουθεί διαφορετική στρατηγική και σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 35 δισ. δολ στις ΗΠΑ τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς επιδιώκει να μεταφέρει τις επενδύσεις της από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Με τα έσοδα από το πετρέλαιο να αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των εσόδων, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να διευρυνθεί στο 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2015, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση