«Ντροπή για τη Γαλλία το ξεγύμνωμα των διευθυντών της Air France»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 12:17 «Ντροπή για τη Γαλλία το ξεγύμνωμα των διευθυντών της Air France»
Τις τελευταίες ώρες η διεύθυνση της εταιρείας επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και προσπαθεί να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα
 
Ημέρα ντροπής η χθεσινή για τον όμιλο Air France/KLM, τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία, μετά το ξεγύμνωμα δύο ανώτατων στελεχών της από εξαγριωμένους εργαζόμενους που αντιτίθενται σθεναρά στο σχέδιο περικοπών 2.900 θέσεων εργασίας που προωθεί η διεύθυνση της εταιρείας.



Η Air France, που στροβιλίζεται στη δίνη σοβαρής οικονομικής κρίσης, ανήγγειλε ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών και απολύσεων προσωπικού με αποτέλεσμα να ανάψουν χτες τα αίματα. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες από την πλευρά της διεύθυνσης της Air France γίνεται μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης. Ο επικεφαλής της εταιρείας ανακοίνωσε ότι η διεύθυνση της Air France είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα.

Περίπου 100 εργαζόμενοι της Αir France έσπασαν χτες τον κλοιό ασφαλείας και κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το χώρο όπου συνεδρίαζαν μέλη του Δ.Σ της εταιρείας σκίζοντας τα πουκάμισα δύο διευθυντικών στελεχών.





Τα χθεσινά βίαια επεισόδια, όπου επτά άτομα τραυματίστηκαν- ανάμεσά τους και δύο φύλακες ασφαλείας, ο ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση- πλήττουν όχι μόνο το κύρος και την αξιοπιστία τη εταιρείας αλλά και αμαυρώνουν την εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό, όπως επισημαίνει ο γαλλικός Τύπος.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Liberation υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινων πόρων ΒΤΙ, τέτοιες καταστάσεις μπορεί να συμβαίνουν και σε άλλες χώρες, όμως το να κρατάς όμηρο το αφεντικό σου είναι καθαρά τυπική γαλλική συνταγή. Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο του 2014 στο εργοστάσιο της Goodyear είχαν κρατήσει επί δύο ώρες δύο από τους manager της εταιρείας ομήρους, αναγκάζοντας την επιχείρηση να απαντήσει με ικανοποιητικό τρόπο στα αιτήματά τους. Για πρωτοφανή βία έναντι της εργοδοσίας της Air France κάνει λόγο ο γαλλικός Τύπος που αναφέρεται στους εξαγριωμένους εργαζόμενους, μέλη του συνδικάτου στην γαλλική αεροπορική εταιρεία που εισέβαλαν χτες στα κεντρικά γραφεία του ομίλου κραδαίνοντας πανό και σημαίες και επιτέθηκαν σε στελέχη σκίζοντας τα ρούχα δύο διευθυντών αναγκάζοντάς τους να τραπούν σε φυγή. Εκείνη την ώρα, στην αίθουσα πραγματοποιείτο συνάντηση για τα σχέδια συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων της αεροπορικής εταιρείας. Για να σωθούν, οι δύο διευθυντές της εταιρείας πήδησαν έναν φράχτη, με τα φλας των φωτογράφων να αστράφτουν και τις ντροπιαστικές εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου. Ο υποδιευθυντής του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού της Air France, Ξαβιέ Μπροσέτα και ο διευθυντής της εταιρείας, Όρλι Πιερ Πλισονιέ, ένιωσαν στο πετσί τους την οργή των εργαζομένων της εταιρείας. Η ανακοίνωση του Αλεξάντρ ντε Ζινιάκι, επικεφαλής του ομίλου Air France- KLM την περασμένη Παρασκευή ότι θα υπάρξει μείωση θέσεων εργασίας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους πιλότους αφορά περικοπή 2.900 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα γαλλικά συνδικάτα.Η εταιρεία επικαλείται τον ανταγωνισμό από εταιρείες χαμηλού κόστους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή για τις πολύωρες πτήσεις. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Air France προσανατολίζεται σε μαζικές απολύσεις. Το 2011 απολύθηκαν 15 χιλιάδες εργαζόμενοι σε τέσσερις δόσεις.



Το Plan B της Air France - Για ποιο λόγο οι εργαζόμενοι έσκισαν τα πουκάμισα των δύο διευθυντών
O διευθυντής προσωπικού και υπεύθυνος εργασιακών σχέσεων της εταιρείας Ξαβιέ Μπροσέτα και ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας, Φρεντερίκ Γκεζί, προωθούν σχέδιο δραστικών περικοπών , ένα "σχέδιο Β", όπως το περιγράφει η εταιρεία. Για το λόγο αυτό, τέσσερα συνδικάτα εργαζομένων είχαν εξαγγείλει απεργιακή κινητοποίηση για χθες, Δευτέρα.
Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του επικεφαλής του ομίλου Air France/ KLM, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ.
Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει την κατάργηση πλεονάζοντος προσωπικού με τη διοίκηση να εκτιμά τον αριθμό τους σε 2.900 το 2016 και το 2017. Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει να ακυρώσει την παραγγελία ενός Beoing 787 Dreamliner.H Air France προβλέπει επίσης να μειώσει την συχνότητα των πτήσεών της σε περισσότερες από γραμμές το 2016 και να τερματίσει την επόμενη χρονιά τη σύνδεση με πέντε προορισμούς στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Εκπρόσωπος της Air France -KLM τόνισε ότι σχεδιάζει να αναλάβει νομική δράση για την αυξανόμενη βία κατά στελεχών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η διοίκηση είχε ζητήσει από τα πληρώματα αέρος να πετάξουν εκατό ώρες παραπάνω κατ΄έτος, χωρίς μισθολογικές αυξήσεις και να μην έχουν ρεπό, ένα σενάριο που απέρριψαν ομόφωνα τα συνδικάτα.



















 
 
 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση