Ο Ερντογάν πήρε 1 δισ.€ απο την Ε.Ε για τους πρόσφυγες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 18:19 Ο Ερντογάν πήρε 1 δισ.€ απο την Ε.Ε για τους πρόσφυγες

Στη δημοσιότητα δόθηκε το προσχέδιο δράσης που συμφώνησαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Στη δημοσιότητα δόθηκε το προσχέδιο δράσης που συμφώνησαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και το οποίο προβλέπει οικονομική ενίσχυση 1 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα και ενίσχυση της συνεργασίας. 

«Το προσχέδιο αντικατοπτρίζει τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας να εντείνουν τη συνεργασία τους στην υποστήριξη των προσφύγων και τη διαχείριση του μεταναστευτικού σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η χωρίς προηγούμενη προσφυγική κρίση που δημιουργήθηκε από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ», αναφέρεται στην εισαγωγική παράγραφο του προσχεδίου. 

Το προσχέδιο προβλέπει μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να εφαρμοστούν από την ΕΕ και την Τουρκία με στόχο να βοηθήσουν την Τουρκία στη διαχείριση της μαζικής ροής προσφύγων και να αποτρέψουν τις ανεξέλεγκτες ροές από την Τουρκία προς την ΕΕ. 

Οι δράσεις συμφωνήθηκαν από κοινού από την ΕΕ και την Τουρκία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, αναφέρεται στο προσχέδιο. Οικοδομούν πάνω στις ήδη υπάρχουσες σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τον πολιτικό διάλογο και τα εργαλεία συνεργασίας και γενικότερα την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, σημειώνεται. 

Το σχέδιο βασίζεται σε δύο πυλώνες, με τον πρώτο να αφορά την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία και ο δεύτερος την ενίσχυση συνεργασίας για την αποτροπή των άτακτων μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το πρώτο, η ΕΕ σκοπεύει -μεταξύ άλλων- να θέσει σε κίνηση 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016 για να υποστηρίξει την Τουρκία στην φιλοξενία σύριων και ιρακινών μεταναστών.

 Ενώ όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα, η ΕΕ δεσμεύεται ότι θα βοηθήσει την Τουρκία να ενισχύσει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

 Από τη μεριά της, η Τουρκία δεσμεύεται να ενισχύσει την ικανότητα ανάσχεσης της ακτοφυλακής της, να ενισχύσει τη συνεργασία με τις βουλγαρικές και ελληνικές αρχές για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.  

thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση