Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαουδική Αραβία: Βρετανός καταδικάστηκε σε 350 μαστιγώσεις επειδή έφτιαχνε το δικό του κρασί

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 21:24 Σαουδική Αραβία: Βρετανός καταδικάστηκε σε 350 μαστιγώσεις επειδή έφτιαχνε το δικό του κρασί

Μεσολάβηση Ντέιβιντ Κάμερον για την απελευθέρωση του 74χρονου καρκινοπαθή Καρλ Αντρέ

Πριν ένα χρόνο ο 74χρονος Βρετανός Καρλ Αντρέ καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη της Σαουδικής Αραβίας σε ένα χρόνο φυλάκιση και 350 μαστιγώσεις επειδή βρέθηκαν μπουκάλια κρασιού στο αυτοκίνητό του, το οποίο παρασκεύαζε στην κατοικία του.

Έκτοτε, τα παιδιά του δίνουν αγώνα για τη σωτηρία του πατέρα τους, ο οποίος ήδη έχει παραμείνει ένα χρόνο στη φυλακή, καθώς υποστηρίζουν ότι ο 74χρονος έχει «χτυπηθεί» από καρκίνο τρεις φορές και δε θα αντέξει άλλη ταλαιπωρία, ούτε φυσικά την επώδυνη τιμωρία της μαστίγωσης.

Μάλιστα, κάλεσαν τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέβιντ Κάμερον, να μεσολαβήσει ώστε να αποτραπεί η επιπλέον ποινή στον ηλικιωμένο άνδρα που μπορεί να προκαλέσει το θάνατό του.

«Οι μαστιγώσεις θα τον σκοτώσουν. Αφού εργάστηκε τόσα χρόνια στη Σαουδική Αραβία δεν αξίζει αυτή την αντιμετώπιση. Μέχρι τη σύλληψή του, ήταν πάντα ευτυχής που εργαζόταν εκεί και ένιωθε ασφαλής. Τώρα, σε ηλικία 74 ετών, είχε καρκίνο τρεις φορές, ενώ η σύζυγός του πεθαίνει. Εκλιπαρούμε τον Ντέιβιντ Κάμερον να προσπαθήσει για την επιστροφή του πατέρα μας στο σπίτι», δήλωσε ο γιος του συνταξιούχου που ζει εδώ και 25 χρόνια στη Σαουδική Αραβία.

Πράγματι, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε πως η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αποτραπεί η σωματική τιμωρία του κρατούμενου.

«Η πρεσβεία μας συνεχίζει να βοηθά τον Καρλ Αντρέ, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών επισκέψεων για τον έλεγχο της υγείας του, ενώ ο συνταξιούχος έχει συχνή επαφή με τον δικηγόρο του και την οικογένειά του. Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει την υπόθεση του Αντρέ με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία υπάρχει αυστηρή νομοθεσία σχετικά με την κατανάλωση και παραγωγή αλκοόλ», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με βρετανικά δίκτυα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει επιστολή στην κυβέρνηση της χώρας σχετικά με την υπόθεση του Αντρέ.

Την ίδια ώρα, έπειτα από τη δημοσιοποίησή της η βρετανική κυβέρνηση ακύρωσε συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Σαουδική Αραβία ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ σχετικά με σωφρονιστικές υπηρεσίες.

Η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε πως η υπόθεση προκαλεί «εξαιρετική ανησυχία» και η κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσει το ζήτημα με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας «αρκετές φορές».

ProtoThema