Παρίσι: Ο "εγκέφαλος" των επιθέσεων ήταν "ένα τσογλάνι που έκλεβε πορτοφόλια"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 14:00 Παρίσι: Ο "εγκέφαλος" των επιθέσεων ήταν "ένα τσογλάνι που έκλεβε πορτοφόλια"
Μπορεί τώρα να είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στη Γαλλία και την Ευρώπη, μπορεί κάποιοι να τον περιγράφουν ως τον "πιο σκληρό δήμιο του Ισλαμικού Κράτους" αλλά παλιότερα ήταν "ένα τσογλάνι που έκλεβε πορτοφόλια".
 
Ο λόγος για τον 29χρονο Βέλγο τζιχαντιστή, Μαροκινής καταγωγής, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος εμφανίζεται ως ο "εγκέφαλος" και οργανωτής της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι. Μπορεί να ήταν ο στόχος της γιγαντιαίας επιχείρησης της αστυνομίας και του στρατού στο Saint Denis αλλά παραμένει άφαντος.
 
Μεγάλωσε στη λαϊκή συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, όπου κατοικούν πολλοί άραβες μετανάστες, όπου η ανεργία φτάνει τα ύψη και χαρακτηρίζεται "η πρωτεύουσα των τζιχαντιστών της Ευρώπης". Φανατικός τζιχαντιστής, ο Αμπαούντ, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, έχει απαγάγει και μεταφέρει στη Συρία τον 13χρονο αδελφό του Γιουνές, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο μικρότερος σε ηλικία τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους.

 

"Το τσογλάνι" που παρενοχλούσε τους συμμαθητές και τους καθηγητές του ή έκλεβε πορτοφόλια, όπως περιέγραψε ένας πρώην συμμαθητής του στη βελγική ταμπλόιντ La Derniere Heure, είναι συνεργός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ενός από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι που διαφεύγει του οποίου ο αδελφός Μπραχίμ ανατινάχθηκε στο μπαρ Comptoir Voltaire της γαλλικής πρωτεύουσας. Τόσο ο Αμπαούντ, όσο και ο Αμπντεσλάμ, φυλακίστηκαν στο Βέλγιο το 2010 για ένοπλη ληστεία.

 
 
Το πραγματικό όνομα του είναι Αμπού Ουμάρ αλ-Μπαλτζίκι και εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στις αρχές του 2013, αλλά δεν είναι σαφές πότε ριζοσπαστικοποιήθηκε. Σύμφωνα με το Associated Press, μάλιστα, φοίτησε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία του Βελγίου, το Saint-Pierre d'Uccle.
 
Είναι γιος ενός μαροκινού καταστηματάρχη κι είναι εκείνος που εμφανίζεται σε προπαγανδιστικό βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, το 2014, να οδηγεί ένα φορτηγάκι σέρνοντας από πίσω του ακρωτηριασμένα πτώματα και οδηγώντας τα σε ομαδικό τάφο.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση