Μία εικόνα 1000 λέξεις

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014 12:39 Μία εικόνα 1000 λέξεις

Εντυπωσιακές, αθάνατες φωτογραφίες και οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτές...

Υπήρξε η αφίσα που κρεμάστηκε όσο λίγες άλλες στα μαθητικά και φοιτητικά δωμάτια των αγοριών εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές του '80. Δεκαετίες μετά τα pinup girls ήρθε ο Μάρτιν Έλιοτ να βάλει στην ζωή μας το “tennis girl”, όπως έχει καταγραφεί στην πινακοθήκη των “ιστορικών” φωτογραφιών η λήψη του, τον Σεπτέμβριο του 1976 στο γήπεδο του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Μοντέλο η τότε φίλη του Φιόνα Μπάτλερ, 18 χρονών θα μπορούσε να είχε λύσει το οικονομικό πρόβλημα της ζωής της αν έπαιρνε έστω και μία δεκάρα από τις ανατυπώσεις του ημερολογίου του εκδοτικού Athena που κυκλοφόρησε το 1977.

O συγκεκριμένος μήνας τράβηξε τόσο την προσοχή ώστε οδήγησε τον οίκο Athena να τυπώσει ως αφίσα την αποκαλυπτική στάση της Μπάτλερ ένα χρόνο αργότερα. Μόνο το 1978 τυπώθηκαν 2 εκατ. αντίτυπα τα οποία πωλούνταν έναντι 2 λιρών. Δεκαετίες μετά η Φιόνα θα δηλώσει ότι δεν μετάνοιωσε ποτέ ούτε για την πόζα της ούτε για το ότι δεν διεκδίκησε αμοιβή για την συμμετοχή της.

Η Μπάτλερ, της οποίας ο φοιτητικός έρωτας με τον Έλιοτ τελείωσε τρία χρόνια αργότερα, παρέμεινε το κρυφό πρόσωπο πίσω από την φωτογραφία για δεκαετίες. Χαμογελούσε από μέσα της όταν έβλεπε την αφίσα και τους ανθρώπους να αναρωτιούνται αν έχει ποζάρει κάποιο μοντέλο. Η ίδια δεν ήταν μοντέλο ούτε έπαιξε ποτέ της τένις, έτυχε απλώς να είναι το κορίτσι του φωτογράφου εκείνη την περίοδο.

Σήμερα στα 55 της και με τρία παιδιά, έχει αφήσει πίσω της το Μπάτλερ για χάρη του Γουόκερ, του επώνυμου του εκατομμυρίουχου συζύγου της Ιαν, δηλώνει ότι δεν ένιωσε ποτέ αμηχανία για αυτή της την πόζα. «Ξέρω ότι έχει απαγορευτεί σε μία – δύο χώρες αλλά δεν βρίσκω κάτι άσεμνο. Δεν έχω πρόβλημα και το συζητάμε με τα παιδιά μου. Μάλιστα ο γιος μου λέει ότι το κορίτσι στην αφίσα είναι η μητέρα του αλλά κανείς δεν τον πιστεύει». Όσοι όμως ξέρουν δεν χάνουν ευκαιρία να εκμυστηρευτούν στην Φίονα ότι είχαν και αυτοί την αφίσα της στο δωμάτιο τους, όπως έκανε ο διευθυντής του σχολείου του γιου της.

Πως όμως ξεκίνησαν όλα; Ο φέρελπης φωτογράφος Μάρτιν Έλιοτ πείθει την Φιόνα να τραβήξουν μερικές προκλητικές φωτογραφίες με στόχο να αναβιώσουν στο κλίμα της εποχής της την αισθητική των pin up. H φίλη του θα πάρει τα λευκά πάνινα παπούτσια του πατέρα της, τα μπαλάκια του τένις που έπαιζε ο σκύλος τους, ένα φόρεμα που έραψε η φίλη της Κάρολ Κνοτς από την οποία δανείστηκε και την ρακέτα. Το μόνο που ...ξέχασε να πάρει ίσως κρύβει και την επιτυχία της φωτογραφίας.

Ο Μάρτιν Έλιοτ, που έφυγε από την ζωή το 2010 χτυπημένος από τον καρκίνο, θυμάται ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα. «Εκείνο το απόγευμα είχα πάρει μόνο ένα φιλμ μαζί μου (σ.σ. ναι κάποτε, όχι και το τόσο μακριά, οι φωτογραφικές μηχανές αποθανάτιζαν τις στιγμές μας αρχικά σε φιλμ) κάτι το οποίο ήταν επιπόλαιο εκ μέρους μου και είχα την αγωνία να καταφέρω να πετύχω την σωστή λήψη. Ο Έλιοτ, που αυτή υπήρξε η μοναδική του φωτογραφική επιτυχία, πούλησε τα δικαιώματα για την φωτογραφία στον οίκο Athena διατήρησε όμως τα πνευματικά δικαιώματα κάτι που είχε αποφέρει έσοδα άνω των 300 χιλ. ευρώ.

Το φόρεμα, που θεωρείται το πιο διάσημο στην ιστορία του τένις, η ρακέτα και δύο αντίτυπα του πρώτου ημερολογίου βγήκαν σε δημοπρασία πριν από τον φετινό τελικό του Ουίμπλετον. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα διατίθεντο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

O Κρις Νάιτγκελ, ο άνθρωπος που εντόπισε και ανέδειξε την φωτογραφία είχε πριν από τρία χρόνια την ιδέα να δώσει την δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονταν να δουν το πρόσωπο και την άλλη πλευρά του tennis girl μέσα από ένα άγαλμα που θα δημιουργούνταν. Η ακομπλεξάριστη Φιόνα δέχθηκε να είναι το μοντέλο, από τη στιγμή που ο γλύπτης Μπεν Ντέρνει αποφάνθηκε το ότι το σώμα της δεν έχει αλλάξει και τόσο από την εποχή που ήταν 18. Το έργο το οποίο είναι επικαλυμμένο με χρυσό 24 καρατίων εκτέθηκε αρχικά στο μουσείο Getty και στην συνέχεια ταξιδεύει σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο.

Η πόζα του tennis girl “ενέπνευσε” πολλούς για εκμετάλλευση και αντιγραφή. Από μία υποψήφιο σε τοπικές εκλογές στο Βέλγιο που υποσχέθηκε να ποζάρει αντιστοίχως εάν λάμβανε 1000 ψήφους μέχρι την φωτογραφία της Κάιλι Μινόγκ και την Lego.

 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση