Ο καλύτερος πιλότος της Ρωσίας κυβερνούσε το Σουχόι που έριξαν οι Τούρκοι

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 08:15 Ο καλύτερος πιλότος της Ρωσίας κυβερνούσε το Σουχόι που έριξαν οι Τούρκοι

Ο 39χρονος Κονσταντίν Μουραχτίν είχε κερδίσει πέρυσι το βραβείο Top Navigator σε διαγωνισμό της Ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Με το βραβείο Top Navigator της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας διακρίθηκε το 2014 ο πιλότος του Ρωσικού Σουχόι, το οποίο κατερρίφθη από την τουρκική αεροπορία την Τρίτη στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Ο 39χρονος Κονσταντίν Μουραχτίν, το μεσημέρι της Τετάρτης έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφους στην ρωσική βάση της Λαττάκειας, στη Συρία, όπου αναρρώνει. Δηλώνει ότι αφού αποτίσει τον απαιτούμενο φόρο τιμής στον συνάδελφό του Ολεγκ Πεσκόφ που σκοτώθηκε στην κατάρριψη, θα επιστρέψει στην ενεργό δράση αμέσως μόλις οι γιατροί του το επιτρέψουν.

Ο Μουραχτίν δηλώνει ότι ουδέποτε το πλήρωμα του τουρκικού F16 επικοινώνησαν μαζί του και δηλώνει ότι γνωρίζει την περιοχή στην οποία πετούσε τόσο καλά που αποκλείει το ενδεχόμενο να εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο.

«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. Ούτε από τον ασύρματο, ούτε με οπτική επικοινωνία. Δεν υπήρξε καμία επαφή με τους Τούρκους, πριν την κατάρριψη» δήλωσε ο πιλότος, ο οποίος αναρρώνει στην ρωσική βάση της Λαττάκειας, στη Συρία.

«Επρεπε να πετάξουν δίπλα μας»

Ο Κονσταντίν Μουραχτίν εξήγησε ότι υπάρχει υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ένα μεγάλο βομβαρδιστικό όπως το Σουχόι και ένα μαχητικό αεροσκάφος όπως το F16 και προσθέτει σε ό,τι αφορά στην διαδικασία εμπλοκής: «Αν οι Τούρκοι ήθελαν να μας προειδοποιήσουν θα έπρεπε να έρθουν δίπλα μας, στο φτερό μας».

«Είναι αδύνατον να παραβιάσαμε τον τουρκικό εναέριο χώρο ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Αυτήν την περιοχή την γνωρίζουμε πιο καλά και από την παλάμη μας» είπε ο Μουραχτίν. Τονίσε μάλιστα ότι την στιγμή της επίθεσης πετούσες στα 6.000 μέτρα υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες. .

Ο Μουραχτίν είπε ακόμη ότι ο πύραυλος του τουρκικού F16 χτύπησε το Σουχόι στην ουρά χωρίς προηγουμένως να γίνει αντιληπτός και εξήγησε ότι αν το πλήρωμα είχε παρατηρήσει εκτόξευση του πυραύλου θα είχε κάνει κάποιον ελιγμό αποφυγής.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση