Αγριεύει η κατάσταση μετά τον βομβαρδισμό τουρκικού κονβόι από τη Ρωσία - Λάδι στη φωτιά από τις ΗΠΑ με νέες κυρώσεις

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 08:03 Αγριεύει η κατάσταση μετά τον βομβαρδισμό τουρκικού κονβόι από τη Ρωσία - Λάδι στη φωτιά από τις ΗΠΑ με νέες κυρώσεις

- Oι Ρώσοι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες βομβάρδισαν το τουρκικό κονβόι στη Συρία.
- Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν.
- Oι ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε μία ρωσική τράπεζα με τη δικαιολογία πως παρέχει στήριξη στον σύρο πρόεδρο, Άσαντ.
- Πολλοί υποστηρίζουν πως το τουρκικό κομβόι μετέφερε τσιμέντο, ενώ πολλοί αφήνουν υπόνοιες πως μετέφερε παράνομο πετρέλαιο των τζιχαντιστών.
- Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι υπήρξε συνάντηση με Ρώσους στρατιωτικούς ακολούθους και δόθηκαν εξηγήσεις για την κατάρριψη του μαχητικού.
- ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ.

Σε ένα απίστευτο κουβάρι έχει εξελιχθεί η υπόθεση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα της Συρίας, καθώς όλοι περιμένουν τα αντίποινα των Ρώσων, οι οποίοι φαίνεται πως μάλλον έδωσαν ένα πρώτο δείγμα γραφής.

Ένα βίντεο που γυρίστηκε σε μια μεθοριακή διάβαση στα σύνορα της Συρίας με την επαρχία Κιλίς στη νότια Τουρκία καταγράφει φορτηγά να φλέγονται, έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή, την οποία κατήγγειλαν εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

Ο επικεφαλής της συνοριακής διάβασης που ελέγχουν οι αντάρτες στην ίδια περιοχή δήλωσε από τη δική του πλευρά ότι οι βομβαρδισμοί έπληξαν ένα χώρο στάθμευσης φορτηγών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι. 

Νωρίτερα σήμερα η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας, σε περιοχή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος από την τουρκική πολεμική αεροπορία, επισήμαναν αντάρτες και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ένας διοικητής των δυνάμεων των Τουρκμένων είπε επιπλέον ότι ρωσικά πολεμικά πλοία εκτόξευσαν πυραύλους από τη Μεσόγειο και βαρύ πυροβολικό βομβάρδισε την περιοχή.

Και ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί τελικά εάν οι Ρώσοι βομβάρδισαν το τουρκικό κομβόι, ο τουρκικός στρατός σύμφωνα με πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη βρίσκεται πλέον σε αυξημένο συναγερμό και εξετάζει όλα τα σενάρια. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως το τουρκικό κομβόι μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, άλλοι πως μετέφερε οικοδομικά υλικά και οι τρίτοι προσκείμενοι στους Ρώσους ανέφεραν πως δεν αποκλείεται να μετέφεραν και παράνομο πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές.

Μετά το συγκεκριμένο βομβαρδισμό οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ανακοίνωσαν απόψε ότι κάλεσαν στρατιωτικούς ακολούθους της Ρωσίας στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου και εξήγησαν ότι η Άγκυρα κατέρριψε το ρωσικό βομβαρδιστικό σε εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής διότι το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις που του απευθύνθηκαν.

Σε γραπτή ανακοίνωσή τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επισήμαναν ότι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν και να διασώσουν τους χειριστές του ρωσικού αεροσκάφους και επιπλέον επικοινώνησαν με τις στρατιωτικές αρχές στη Μόσχα και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για «κάθε είδους συνεργασία».

Και ενώ οι Τούρκοι χαμηλώνουν τους τόνους γνωρίζοντας πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα απαντήσει στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, στην υπόθεση μπαίνουν και οι Αμερικάνοι που με τις κινήσεις τους βάζουν λάδι στη φωτιά.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε 10 πρόσωπα και επιχειρήσεις, ανάμεσα τους και μια ρωσική τράπεζα, με την κατηγορία ότι παρέχουν υποστήριξη στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, «τέσσερα (φυσικά) πρόσωπα και έξι νομικά πρόσωπα που παρέχουν υποστήριξη στην κυβέρνηση της Συρίας, όπως ορίζει το διάταγμα 13582» προστέθηκαν στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει επιβάλει το υπουργείο. Ανάμεσα τους βρίσκονται δύο άτομα συριακής καταγωγής, ένα άτομο κυπριακής καταγωγής, καθώς και τέσσερις εταιρείες με έδρα την Συρία, την Κύπρο και το Μπελίζ.

Οι κυρώσεις αφορούν τον Σύρο επιχειρηματία Τζορτζ Χασουάνι που «εκτελούσε χρέη μεσάζοντα» για «την αγοραπωλησία πετρελαίου μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και του Ισλαμικού Κράτους», όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση