Κάμερον: Ηρθε η ώρα η Βρετανία να χτυπήσει αεροπορικά τον ISIS στη Συρία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 13:32 Κάμερον: Ηρθε η ώρα η Βρετανία να χτυπήσει αεροπορικά τον ISIS στη Συρία

Ήρθε η ώρα το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφασίσει να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος από αέρος στη Συρία, τόνισε σε επιστολή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Οπως τόνισε, η χώρα δεν μπορεί να παραχωρεί την προστασία της ασφάλειάς της «ως υπεργολαβία σε τρίτες χώρες. Οι απειλές κατά των συμφερόντων μας και κατά του λαού μας είναι τέτοιες που δεν μπορούμε να μείνουμε στο περιθώριο και αν μην δράσουμε»

Γι' αυτό τον λόγο «πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε τα αεροπορικά χτυπήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σαν τμήμα της γενικής στρατηγικής μας να τσακίσουμε τη δύναμη της οργάνωσης και να μειώσουμε την απειλή που αποτελεί για εμάς», προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Σε όλη την ιστορία της Βρετανίας έχουμε κληθεί ξανά και ξανά να πάρουμε τις πιο δύσκολες αποφάσεις για την υπεράσπιση των πολιτών και της χώρας μας».

«Σήμερα, μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε για την ασφάλειά μας είναι η απειλή από τον ISIS».

Τα σχόλια αυτά απευθύνονταν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων που από τις αρχές Νοεμβρίου έχει ταχθεί κατά των πληγμάτων στη Συρία, καθώς εκτιμούσε πως το Λονδίνο θα πρέπει μάλλον να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στις διπλωματικές προσπάθειες για να αποκαταστήσει την ειρήνη.

Από τότε η κατάσταση έχει αλλάξει, με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι να έχουν προκαλέσει ένα κύμα σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο που φοβάται πως θα είναι ο επόμενος στόχος του ΙΚ. Ο Κάμερον έκανε αναφορά και σε αυτό στην απάντησή του στους βουλευτές,

Ο πρωθυπουργός, που τάσσεται υπέρ των βομβαρδισμών στη Συρία εδώ και μήνες αλλά φοβόταν ότι δεν θα είχε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναμένεται να υποστηρίξει λίγο αργότερα τη στρατηγική του ενώπιον των βουλευτών, με την ελπίδα να κάμψει τις επιφυλάξεις ορισμένων βουλευτών.

Ήδη πολλοί βουλευτές των Εργατικών γνωστοποίησαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ των πληγμάτων παρά την αντίθεση του ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Κάμερον κατέθεσε επιστολή 36 σελίδων στην επιτροπή, πριν την ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

PM Response to FAC

 

Οπως αναφέρει ο Guardian, η έκθεση περιέχει επτά ερωτήσεις που ο Κάμερον θα πρέπει να απαντήσει για να δικαιολογηθούν οι αεροπορικές επιδρομές, οι εξής:

1) Πώς η πρόταση θα βελτιώσει τις πιθανότητες της επιτυχία της εκστρατείας του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS.

2) Πώς η προτεινόμενη δράση θα συμβάλει στη διαμόρφωση και τη συμφωνία σε ένα σχέδιο μετάβασης για τη Συρία.

3) Σε περίπτωση απουσίας λύσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους πολιτικούς, νομικούς και στρατιωτικούς κινδύνους που προκύπτουν από την μη λύση.

4) Κατά πόσο η προτεινόμενη δράση έχει τη σύμφωνη γνώμη των κυριότερων περιφερειακών παικτών (Τουρκία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ιράκ). Αν όχι, η κυβέρνηση θα το επιδιώξει πριν από κάθε παρέμβαση;

5) Ποιες επίγειες δυνάμεις θα καταλάβουν και θα διαχειριστούν τα εδάφη που έχει καταλάβει το ISIS στη Συρία.

6) Ποιος είναι ο γενικός στόχος της στρατιωτικής εκστρατείας; Αναμένεται ότι θα είναι μία εκστατεία «νίκης του πολέμου»; Αν ναι, ποιος θα παρέχει τις ικανότητες νίκης στις δυνάμεις; Ποιο αναμένει η κυβέρνηση ότι θα είναι το αποτέλεσμα της επέκτασης των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.

7) Ποια επιπλέον χωρητικότητα το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει στις δράσεις του συνασπισμού στη Συρία.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση