Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πόλεμος» τελεσιγράφων από τον Πούτιν στον Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 21:48 «Πόλεμος» τελεσιγράφων από τον Πούτιν στον Ερντογάν
Ωρα με την ώρα κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, με τη Μόσχα να προχωρά σε οικονομικά, ταξιδιωτικά και στρατιωτικά μέτρα.
 
Σε εκρηκτικό επίπεδο παραμένει η αντιπαράθεση της Μόσχας με την Αγκυρα ,στη σκιά της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού με τον Πούτιν να στέλνει απανωτά τελεσίγραφα , με αντίμετρα οικονομικά , στρατιωτικά και διπλωματικά, στον Ερντογάν αξιώνοντας συγνώμη.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται θετικά αλλά επιστρέφει το αίτημα για συγνώμη στην Μόσχα.
 
Η πολιτική «σφαγή» Πούτιν -Ερντογάν ακυρώνει προς ώρας την αγωνιώδη προσπάθεια του Φρανσουά Ολάντ για συγκρότηση μεγάλου μετώπου κατά του ISIS και να «απαντηθεί» έτσι το πρόσφατο μακελειό στο Παρίσι.   
 
Η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ ανέβασε αργά την Πέμπτη την πληροφορία ότι  εντός της ημέρας ή αύριο θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν.    
 
Κόπηκε η «κόκκινη γραμμή» με τον τουρκικό στρατό
 
Η τελευταία κίνηση της Ρωσίας έχει στρατιωτικό χαρακτήρα και αφορά στην συνεργασία των δυο χωρών σε ο,τι αφορά στη Συρία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας αποφάσισε να διακόψει κάθε επικοινωνία με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ακόμη και την επικοινωνία μέσω της λεγόμενης «θερμής γραμμής» για την αλληλοενημέρωση σχετικώς με τις ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία.
 
Η «θερμή γραμμή» Μόσχας – Αγκυρας είχε καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά την κατάρριψη από τις τουρκικές δυνάμεις ενός ρωσικού, μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους. Στόχος αυτής της επικοινωνίας ήταν να αποφευχθούν νέα επεισόδια από πτήσεις κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.
 
Μόσχα προς Ρώσους: Εγκαταλείψτε την Τουρκία
 
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών με ανακοίνωσή του κάλεσε τους ρώσους πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Τουρκία και να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους.  
 
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο στην ανακοίνωσή του επικαλείται κινδύνους τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία: «Σε σχέση με υπαρκτές τρομοκρατικές απειλές στην επικράτεια της Τουρκίας, συστήνουμε στους ρώσους πολίτες να αποφύγουν να επισκεφτούν την Τουρκία και επίσης στους Ρώσους που βρίσκονται εκεί για προσωπικούς λόγους να επιστρέψουν στην πατρίδα». 
 
Σταματούν μεγάλα έργα με την Τουρκία
 
Παράλληλα η Μόσχα επιβάλλει οικονομικά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας που αφορούν στην ενέργεια αλλά και στα γεωργικά προϊόντα με την επίκληση υγεινομικών κανόνων.
 
Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάγεφ δήλωσε ότι στο ποκέτο μέτρων περιλαμβάνεται και το «πάγωμα» της κατασκευής του αγωγού Turkish Stream. χωρίς να αποκλείεται και η απόσυρση της συμμετοχής της ρωσίας από την δημιουργία του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού.
 
Ο Ουλιουκάγεφ πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και περιορισμοί στην χρήση του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων της χώρας για τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών της Τουρκίας, τόσο στις τακτικές πτήσεις όσο και στις charter, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ματαίωσης της ίδρυσης ενός κοινού επενδυτικού ταμείου μεταξύ των δύο χωρών.
 
Ερντογάν: Ο Πούτιν δεν απαντά στο τηλέφωνο
 
Οι αλλεπάλληλες αποφάσεις για αντίμετρα εις βάρος της Τουρκίας έρχονται αμέσως μετά την απαίτηση του ρώσου προέδρου από την Τουρκική ηγεσία να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού και την αρνητική απάντηση Ερντογάν.
 
Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι είχε τηλεφωνήσει στον ρώσο ομόλογό του την ημέρα της κατάρριψης αλλά ο Πούτιν δεν απάντησε στην κλήση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το πλήρωμα του τούρκικου αεροσκάφους δεν γνώριζε ότι είχε να κάνει εμ ρωσικό αεροσκάφος: «Αν γνωρίζαμε ότι ήταν Ρώσικο αεροσκάφος , ίσως να τους είχαμε προειδοποιήσει με διαφορετικό τρόπο»
 
thetoc.gr