Έπεσε η... υπογραφή Πούτιν: Σε ισχύ τα οικονομικά αντίποινα κατά της Τουρκίας!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015 20:55 Έπεσε η... υπογραφή Πούτιν: Σε ισχύ τα οικονομικά αντίποινα κατά της Τουρκίας!

Ήταν θέμα χρόνου... O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα με το οποίο τίθεται σε ισχύ ένα σύνολο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας. 

Αυτά τα μέτρα που προετοίμασε η ρωσική κυβέρνηση «στοχεύουν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών» σύμφωνα με το διάταγμα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας με την Τουρκία, η απαγόρευση στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους και επιπλέον η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνεται στο διάταγμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο. 

"Εκρηκτικός" εκπρόσωπος Πούτιν: Υπάρχουν έως και 200.000 Τούρκοι πολίτες σε ρωσικό έδαφος...

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κινητοποιηθεί πλήρως προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό που το Κρεμλίνο θεωρεί ως μία άνευ προηγουμένου απειλή από την Τουρκία έπειτα από την κατάρριψη ενός από τα πολεμικά αεροπλάνα της από τουρκικό F-16, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη.
Σε σχόλια που υπογραμμίζουν πόσο οργισμένο εξακολουθεί να είναι το Κρεμλίνο για το συμβάν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, αποκάλεσε τη συμπεριφορά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας "σκέτη τρέλα" και είπε πως ο επακόλουθος χειρισμός από την Άγκυρα της κρίσης θυμίζει "θέατρο του παραλόγου".

"Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει προδοτικά ένα ρωσικό αεροπλάνο από πίσω", είπε ο Πεσκόφ στη ρωσική τηλεοπτική εκπομπή "News on Saturday", αποκαλώντας "κινούμενα σχέδια" τις αποδείξεις που παρουσίασε η Τουρκία που φέρεται να δείχνουν πως το ρωσικό Su-24 είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο.
Ο Πεσκόφ είπε πως η κρίση είχε ως αποτέλεσμα ο Πούτιν, οι υπουργοί του οποίου ετοιμάζουν οικονομικά μέτρα σε αντίποινα, να "κινητοποιηθεί" με τον τρόπο που το κάνει ένας στρατός σε καιρούς έντασης.
"Ο πρόεδρος είναι κινητοποιημένος, πλήρως κινητοποιημένος, κινητοποιημένος στον βαθμό που απαιτούν οι περιστάσεις", είπε ο Πεσκόφ.

"Οι περιστάσεις δεν έχουν προηγούμενο. Το γάντι που πετάχτηκε μπροστά στη Ρωσία είναι χωρίς προηγούμενο. Έτσι φυσικά η αντίδραση είναι ανάλογη με την απειλή αυτή", είπε.
Ο Πεσκόφ είπε πως ο Πούτιν είναι ενήμερος για το τουρκικό αίτημα να συναντήσει τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη για το κατά πόσον η συνάντηση αυτή θα γίνει.

Ο Πεσκόφ διέψευσε δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν να σταματήσουν τα πολεμικά αεροπλάνα τους να πετούν πάνω από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, λέγοντας πως οι στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν διακοπεί και πως η γραμμή επικοινωνίας για την αποφυγή αεροπορικών ατυχημάτων δεν υφίσταται πλέον.
Ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, μίλησε επίσης για το πώς ο γιος του Ερντογάν έχει ένα "ορισμένο ενδιαφέρον" στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Ο Πούτιν έχει πει πως το πετρέλαιο από το συριακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βρίσκει τον δρόμο του για την Τουρκία.
Ο Ερντογάν έχει κάνει λόγο για συκοφαντία και ζήτησε όποιος προβαίνει σε τέτοιες κατηγορίες να τις στηρίξει με αποδείξεις.

Ο Πεσκόφ είπε πως "σημείωσε" ότι ο νεοδιορισθείς υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είναι γαμπρός του Ερντογάν.
Ο Πεσκόφ είπε πως μπορεί να υπάρχουν έως και 200.000 τούρκοι πολίτες σε ρωσικό έδαφος.
"Αυτό που είναι σημαντικό είναι όποιος μπορεί να ασκήσει την επιρροή του, να εγγυηθεί τουλάχιστον κάποια προβλεψιμότητα στη συμπεριφορά της Τουρκίας", είπε ο Πεσκόφ. "Ρωσικά αεροπλάνα δεν πρέπει ποτέ να καταρρίπτονται".

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση