Σε κλίμα... συμφωνίας στο Παρίσι, ο Ολάντ υποδέχεται τους ηγέτες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 13:18 Σε κλίμα... συμφωνίας στο Παρίσι, ο Ολάντ υποδέχεται τους ηγέτες

150 ηγέτες συγκεντρώνονται στο Παρίσι για το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός της Γαλλίας από το 1948. «Φρούριο» η γαλλική πρωτεύουσα.

Περίπου 150 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του κινέζου προέδρου Ζι Ζινπίνγκ, συγκεντρώνονται στο Παρίσι για το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός της Γαλλίας από το 1948, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν στην πρώτη πραγματικά παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου. Τα μέτρα ασφαλείας είναι πρωτοφανή, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στη Γαλλία, μετά το μπαράζ  τρομοκρατικών επιθέσεων.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία έχει επιστρατεύσει 2.800 αστυνομικούς, έξω από τους χώρους στους οποίους γίνονται οι εργασίες της Συνόδου, ενώ 8.000 άτομα ενισχύουν τα εξωτερικά σύνορα της Γαλλίας κατά τη διάρκειά της.

Συνολικά, χρησιμοποιούνται 120.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας. Οπως και σε κάθε Διάσκεψη των Μερών, οι δυνάμεις ασφαλείας του ΟΗΕ αναλαμβάνουν τη φύλαξη της «Μπλε ζώνης», του χώρου διαπραγματεύσεων στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο όσοι διαθέτουν την ειδική διαπίστευση των Ηνωμένων Εθνών.

Λίγο μετά την επίσημη έναρξη της COP 21, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι (130 θάνατοι) και στη συνέχεια ο γάλλος πρόεδρος θα πάρει τον λόγο στις 11:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας).

Οι ηγέτες φιλοδοξούν να συμφωνηθούν σχέδια διάθεσης δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Λίγο πριν από τις 11.30 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στο συνεδριακό κέντρο του Μπουρζέ στο Παρίσι, όπου πραγματοποιείται η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Η ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού για το θέμα είναι προγραμματισμένη για αργότερα, το απόγευμα.

Στην πρωτοβουλία, που σύμφωνα με το Associated Press θα ανακοινωθεί σήμερα, θα συμμετάσχουν ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Γαλλία, ΗΠΑ, Ινδία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία. Καναδάς και Νορβηγία έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα συμμετάσχουν στο «φιλόδοξο»σχέδιο που θα στοχεύει στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, είπε στο πρακτορείο Γάλλος αξιωματούχος και τα χρήματα θα διοχετευτούν σε πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως αποθήκευση ενέργειας που θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τα αποθέματα από ανεμογεννήτριες και ηλιακή ενέργεια, ασχέτως των καιρικών συνθηκών. 

Το συνολικό ποσό, είπε Αμερικανός αξιωματούχος θα είναι δεκάδες δισ. ευρώ και θα προέρχεται από χώρες, εταιρείες και ιδιώτες. «Δεσμεύονται να αυξήσουν τις επενδύσεις στις υπάρχουσες τεχνολογίες και σε άλλες καινοτόμες προκειμένου να μειωθεί το κόστος του ελέγχου των ρύπων», τόνισε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα διαρκέσουν για δύο εβδομάδες, έχουν ήδη «συγκεντρώσει» δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών ρύπων από 177 εκ των 195 χωρών που εμπλέκονται, σηματοδοτώντας μια ευρύτερη στήριξη για μια συμφωνία σε σχέση με την τελευταία φορά που επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο, πριν από έξι χρόνια. Εκείνες οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη κατέληξαν σε αποδιοργάνωση με αλληλοκατηγορίες μεταξύ των βιομηχανοποιημένων και των αναπτυσσόμενων κρατών.

Τώρα, καθώς το κόστος των εναλλακτικών των ορυκτών καυσίμων μειώνεται και καθώς εντείνεται η επιστημονική ανησυχία για την θέρμανση του πλανήτη, υπάρχει ισχυρότερη πολιτική βούληση για ανάληψη δράσης.

Οι αντιπροσωπείες άνοιξαν χθες Κυριακή τις συζητήσεις, και οι ηγέτες τους οποίους υποδέχεται ήδη ο Ολάντ, θα μιλήσουν σήμερα προκειμένου να δώσουν πολιτική δυναμική στη διαδικασία.

«Τα άστρα είναι αυτή τη στιγμή πιο ευθυγραμμισμένα για να καταλήξουμε σε συμφωνία από ποτέ», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή Todd Stern. «Έχουμε το πλεονέκτημα αυτών των 170 στόχων που έχουν υποβληθεί».

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, που κόστισαν τη ζωή 130 ανθρώπων στο Παρίσι πριν από δυο εβδομάδες, οδήγησαν τις αρμόδιες αρχές να ακυρώσουν τις διαδηλώσεις που σχεδίαζαν περιβαλλοντικές ομάδες, αφαιρώντας κάποιο από το «χρώμα» του event, που αναμένονταν να προσελκύσει 60.000 ανθρώπους στην πόλη, ωστόσο η πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας παραμένει.

«Θα είναι μια ισχυρή αποδοκιμασία για τους τρομοκράτες όταν ο κόσμος σταθεί ως ένα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση