Γαλλία: Θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος αν αποτύχουν οι συζητήσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 17:07 Γαλλία: Θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος αν αποτύχουν οι συζητήσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, εφόσον αποτύχει η διεθνής προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προειδοποίησε σήμερα το Παρίσι.

Πρότεινε, επίσης, ένα διετές χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων, κάτι που, όπως είπε, θα αποφασισθεί από τον ΟΗΕ.

Στις 2 Δεκεβρίου, οι Γάλλοι βουλευτές θα πραγματοποιήσουν συμβολική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το αν η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει ως κράτος την Παλαιστίνη, μια κίνηση που ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει "σοβαρό λάθος". Ωστόσο η ψηφοφορία δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει κάποια αλλαγή στη γαλλική πολιτική.

"Αν αυτή η τελική προσπάθεια για την επίτευξη μιας λύσης με διαπραγματεύσεις αποτύχει, τότε η Γαλλία θα κάνει αυτό που πρέπει και θα αναγνωρίσει χωρίς καθυστέρηση το παλαιστινιακό κράτος. Είμαστε έτοιμοι", δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ πρότεινε, παράλληλα με την απόφαση, να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη με περιφερειακούς πρωταγωνιστές, την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και μεγάλες δυνάμεις.

Η Γαλλία δεν θεωρεί την Παλαιστίνη κράτος, αλλά έχει υποστηρίξει την ένταξή της στην UNESCO και το καθεστώς της ως χώρας παρατηρητή στον ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του οργανισμού IFOP έδειξε πως 63% των Γάλλων υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση