Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιράν - Σαουδική Αραβία: "Θεϊκή εκδίκηση", μολότοφ, συλλήψεις (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2016 13:14 Ιράν - Σαουδική Αραβία: "Θεϊκή εκδίκηση", μολότοφ, συλλήψεις (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Σαράντα άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την επίθεση διαδηλωτών εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της ιρανικής πρωτεύουσας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

"Έως τώρα, 40 άτομα που εισήλθαν στο εσωτερικό της πρεσβείας ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν. Η έρευνα συνεχίζεται να να εντοπιστούν οι άλλοι υπεύθυνοι αυτού του επεισοδίου", δήλωσε ο εισαγγελέας Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί είχε ζητήσει χθες το βράδυ από τη διπλωματική αστυνομία να προστατεύσει τις αντιπροσωπείες της Σαουδικής Αραβίας, "καταδικάζοντας παράλληλα και πάλι την άδικη εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ".

Μια διαδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της εκτέλεσης του σιίτη σαουδάραβα ιερωμένου είναι προγραμματισμένη για τις 13:30 (ώρα Ελλάδας) στην Τεχεράνη.

Δείτε εδώ τα χθεσινά επεισόδια, όταν Ιρανοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και εξέφρασαν την οργή τους με... μολότοφ! 

Διαδηλωτές εισέβαλαν στο ισόγειο του κτιρίου με άγριες διαθέσεις και η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων.

Εκδίκηση!

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία για δεύτερη διαδοχική ημέρα αναφορικά με την εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ, δήλωσε σήμερα ότι οι πολιτικοί στο σουνιτικό βασίλειο θα αντιμετωπίσουν τη θεϊκή τιμωρία για τον θάνατο αυτού του σιίτη ιερωμένου.

 

 

 

 

"Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους σαουδάραβες πολιτικούς", δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και χαρακτήρισε την εκτέλεση "πολιτικό λάθος".

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε χθες, Σάββατο, τον αλ-Νιμρ και άλλους τρεις σιίτες μαζί με δεκάδες μέλη της Αλ-Κάιντα, θέλοντας να κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί επιθέσεις ούτε από σουνίτες τζιχαντιστές ούτε από μέλη της σιιτικής μειονότητας που ζητούν ισότητα.

Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε: "Αυτός ο βασανισμένος ιερωμένος δεν ενθάρρυνε τους ανθρώπους να ενταχθούν σε κάποιο ένοπλο κίνημα ούτε συνωμοτούσε μυστικά και το μόνο που έκανε ήταν να διατυπώνει δημόσια επικρίσεις ... βασισμένες στον θρησκευτικό ζήλο".

Καταφερόμενος προφανώς εναντίον των δυτικών συμμάχων της Σαουδικής Αραβίας, ο Χαμενεΐ επέκρινε "τη σιωπή των υποτιθέμενων υπερασπιστών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" αναφορικά με την εκτέλεση.

 

 

 

 

"Γιατί σιωπούν αυτοί που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα; Γιατί αυτοί που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την ελευθερία και τη δημοκρατία, στηρίζουν αυτή τη (σαουδαραβική) κυβέρνηση;", δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα πάντα με την κρατική τηλεόραση.

Οι υπόλοιποι... σιωπούν

Ενώ δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τις εκτελέσεις, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής σιωπηλές.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχία ότι η εκτέλεση του Νιμρ μπορεί να εντείνει τις θρησκευτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Στη Χαβάη, όπου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάνει διακοπές με την οικογένειά του, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει καλέσει τους Σαουδάραβες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτό: Reuters

newsit.gr