«Πόλεμος» πετρελαίου μεταξύ Ιράν-Σ. Αραβίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2016 20:05 «Πόλεμος» πετρελαίου μεταξύ Ιράν-Σ. Αραβίας

Στο διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο περνά -όπως όλα δείχνουν- η αντιπαράθεση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, μετά την εκτέλεση από τις αρχές της δεύτερης χώρας του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.

Την Τρίτη, η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε σημαντική μείωση της τιμής για την προμήθεια αργού πετρελαίου προς την Ευρώπη, σε μια κίνηση που -σύμφωνα με ιρανόυς επαγγελματίες του πετρελαϊκού κλάδου- έχει στόχο την δημιουργία ανταγωνισμού με το Ιράν, όταν αρθούν οι κυρώσεις εντός του 2016 και μπορέσει να εξάγει και πάλι πετρέλαιο προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, πριν την επιβολή της απαγόρευσης αγοράς πετρελαίου από το Ιράν, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, η Ιταλία και η Ισπανία εισήγαγαν το 13% και 16% αντίστοιχα του πετρελαίου τους από τη χώρα. Μετά την επιβολή των κυρώσεων ωστόσο, ένα μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής αγοράς κατέλαβε η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες όπως η Ρωσία. Το Ιράν ωστόσο φιλοδοξεί να αναθερμάνει τις οικονομικές της σχέσεις με την Ευρώπη, μετά την άρση των κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη αναμένεται να άρει τις κυρώσεις απέναντι στο Ιράν, ακόμη και εντός του τρέχοντος  μηνός. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση