"Ελ Τσάπο": Κινηματογραφική σύλληψη του Μεξικανού βαρώνου των ναρκωτικών! (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Ιανουαρίου 2016 10:28 "Ελ Τσάπο": Κινηματογραφική σύλληψη του Μεξικανού βαρώνου των ναρκωτικών! (ΦΩΤΟ)

O φυγόδικος και πλέον καταζητούμενος λαθρέμπορος ναρκωτικών στον κόσμο, ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, συνελήφθη χθες Παρασκευή, έξι μήνες μετά τη θεαματική απόδρασή του μέσω μιας υπόγειας στοάς από μια μεξικανική φυλακή. Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, η δημοτικότητα του οποίου είχε κατακρημνιστεί το τελευταίο διάστημα, εν μέρει λόγω της απόδρασης του κακοποιού.

«Αποστολή επετεύχθη: τον πιάσαμε. Θα ήθελα να ενημερώσω τους Μεξικανούς ότι ο Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα συνελήφθη», έγραψε ο Πένια Νιέτο στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Ένας εκπρόσωπος του προέδρου επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα αυτού του μηνύματος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

 

Οι αρχές δεν έδωσαν αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση η οποία είχε αποτέλεσμα τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών. Η προεδρία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δοθεί συνέντευξη Τύπου αργότερα για το θέμα.

 

 

 

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ

Η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ (Drug Enforcement Administration, DEA) εξέφρασε την «μεγάλη ικανοποίησή» της για τη σύλληψη και συνεχάρη τις μεξικανικές αρχές.

Οι ειδικές δυνάμεις του μεξικανικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν διεξαγάγει πρόσφατα πολλές επιχειρήσεις στις πολιτείες Σιναλόα και Ντουράνγκο, στο βορειοδυτικό Μεξικό, για τη σύλληψη του 58χρονου φυγά μετά την απόδρασή του από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλτιπλάνο χάρη σε μια υπόγεια στοά μήκους 1,5 χιλιομέτρου την 11η Ιουλίου 2015.

Η ανακοίνωση της σύλληψής του σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου το μεξικανικό ΠΝ ανακοίνωσε ότι οι άνδρες του σκότωσαν πέντε υπόπτους σε ανταλλαγή πυρών στην πόλη Λος Μότσις, στην πολιτεία Σιναλόα, που αποτελεί προπύργιο του Γκουσμάν. Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε εάν η ανταλλαγή πυρών συνδέεται με την καταδίωξη του βαρόνου των ναρκωτικών.

 

 

 

Έξι πρόσωπα συνελήφθησαν μετά την ανταλλαγή πυρών, η οποία ακολούθησε τον εντοπισμό ενόπλων σε ένα σπίτι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση των αρχών. 

Από αγρότης... βαρώνος των ναρκωτικών!

Σύμφωνα με τις αρχές, ο επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα είχε τραυματιστεί στο πόδι και το πρόσωπο σε μια επιχείρηση για τη σύλληψή του τον Οκτώβριο, αλλά είχε καταφέρει να διαφύγει.

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν ήταν άλλοτε ένας απλός αγρότης που άρχισε να καλλιεργεί μαριχουάνα πριν ανελιχθεί σε έναν από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους κακοποιούς στον κόσμο.

Μετά την πρώτη σύλληψή του στη Γουατεμάλα το 1993, είχε οδηγηθεί στη μεξικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας της Πουέντε Γκράντε, στην πολιτεία Χαλίσκο (δυτικό Μεξικό), από όπου είχε αποδράσει το 2001 με απίστευτο τρόπο, κρυμμένος σε ένα καλάθι με άπλυτα. Κατόπιν ανέλαβε εκ νέου επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα και μετέτρεψε τη συμμορία αυτή στην πιο ισχυρή στο Μεξικό, καθώς ουδέποτε δίσταζε να εξοντώνει, χωρίς δεύτερη σκέψη, τους ανταγωνιστές του.

Συνελήφθη ξανά από τις αρχές τον Φεβρουάριο του 2014, στο Μασατλάν, αφού πέρασε 13 χρόνια φυγόδικος. Η απόδρασή του τον περασμένο Ιούλιο είχε χαρακτηριστεί βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο Πένια Νιέτο, ο οποίος έχει πιστωθεί αρκετές επιτυχίες στις προσπάθειες πάταξης των καρτέλ των ναρκωτικών αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Προσπάθησε να διαφύγει

O βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν κατάφερε αρχικά να διαφύγει της σύλληψης κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής των αρχών, καθώς απέδρασε από έναν αγωγό ομβρίων υδάτων, ωστόσο συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να το σκάσει με ένα αυτοκίνητο, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση του Μεξικού.

Για τη σύλληψη του Γκουσμάν προσφερόταν αμοιβή ύψους 3,8 εκατ. δολαρίων

Ο Γκουσμάν θα μεταφερθεί στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Αλτιπλάνο όπου είχε αποδράσει με θεαματικό τρόπο τον Ιούλιο, γνωστοποίησε επίσης η γενική εισαγγελέας του Μεξικού Αρελί Γκόμες.

«Ο Γκουσμάν θα επιστρέψει στο Αλτιπλάνο» δήλωσε η εισαγγελέας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου του Μεξικού, προτού ο Γκουσμάν επιβιβαστεί σε ένα ελικόπτερο του στρατού, ενώπιον των καμερών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτό: Reuters

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση