Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είναι αυτός ο εμίρης ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο;

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016 21:09 Είναι αυτός ο εμίρης ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο;

Ποιος είναι ο ρόλος του υπουργού Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας σε όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή;

Ήταν μόλις 12 χρονών όταν άρχισε να παρευρίσκεται στις συσκέψεις που συγκαλούσε ο πατέρας του, τότε κυβερνήτης της επαρχίας Riyadh της Σαουδικής Αραβίας.

Σχεδόν 17 χρόνια αργότερα, στα 29 του πια, ο νεότερος υπουργός Άμυνας στον κόσμο έσυρε τη χώρα του σε έναν βίαιο πόλεμο με την Υεμένη, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει. Ο λόγος για τον Mohammed bin Salman, που όπως αναφέρει ο βρετανικός Independent έχει βαλθεί να μετατρέψει τον εαυτό του στον πιο ισχυρό ηγέτη της Μέσης Ανατολής. 

Ο Mohammed βρισκόταν ακόμη στην πρώιμη εφηβεία του όταν άρχισε να κάνει συναλλαγές μετοχών και ακινήτων. Και όταν καμία φορά τα έβρισκε σκούρα, ο πατέρας του ήταν εκεί για να τον βοηθήσει. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αδέλφια του, ο Mohammed δεν πήγε σε κάποιο ξένο πανεπιστήμιο, αλλά επέλεξε να παραμείνει στο Riyadh και να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο King Saud με αντικείμενο τη νομική επιστήμη.

Καθώς ανελισσόταν στην πολιτικο-οικονομική ιεραρχία της χώρας, ο πατέρας του Mohameed πήρε μαζί του τον αγαπημένο του γιο, έχοντας τον πάντοτε κοντά του. Πολύ σύντομα, όλοι άρχισαν να διαπιστώνουν ότι αν ήθελες να δεις πατέρα, πρέπει να δεις πρώτα τον γιο.

Όταν πια ο πατέρας Salman ανέλαβε το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας το 2015, εξαρτιόταν ήδη σε μεγάλο βαθμό από τον γιο του. Οι φήμες μάλιστα αναφέρουν πως ο Βασιλιάς πάσχει από άνοια και μπορεί να συγκεντρωθεί μονάχα λίγες ώρες την ημέρα. Αυτός που πραγματικά ασκεί την εξουσία -λένε οι ίδιες φήμες- είναι ο γιος.

Από τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης, η εξουσία του Mohameed άρχισε να διαφαίνεται. Διορίστηκε υπουργός Άμυνας, ανέλαβε την Aramco, την εθνική εταιρία ενέργειας, έγινε επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών και Αναπτυξιακών Υποθέσεων της χώρας, ενώ ελέγχει και το επενδυτικό ταμείο.

Ο νεαρός Mohameed έχει κερδίσει ακόμη την εμπιστοσύνη των νέων. «Είναι πολύ δημοφιλής με τη νεολαία, δουλεύει σκληρά, έχει ένα πλάνο για οικονομική μεταρρύθμιση και είναι ανοιχτός σε αυτούς» ανέφερε ένας επιχειρηματίας στον independent.

Ο ζήλος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα θέματα με τα οποία ασχολείται οδήγησε ωστόσο τη χώρα σε ένα σκληρό πόλεμο με την Υεμένη. Τον περασμένο Μάρτιο, άρχισε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της αντάρτικες ομάδες Houthi οι οποίες προηγουμένως είχαν καταφέρει να απομακρύνουν τον πρόεδρο τη χώρας που απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Σαουδικής Αραβίας. Το γεγονός ότι οι αντάρτες είχαν την υποστήριξη του Ιράν κατέστησε τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα.

Το σχέδιο του Mohammed ήταν να κερδίσει μια γρήγορα νίκη έτσι ώστε να επιβεβαιώσει το στάτους του στη χώρα ως στρατιωτικού ηγέτη. Τα πράγματα ωστόσο δεν εξελίχθηκαν όπως περίμενε.

Εκεί ωστόσο που είναι περιφερειακή μάχη με το Ιράν για την ηγεμονία στην περιοχή, η οποία απέκτησε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη τροπή μετά την εκτέλεση του κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως αναφέρει ο Indendent, το ερώτημα που παραμένει είναι πόσο μακριά μπορεί να οδηγηθεί η αντιπαράθεση με το Ιράν, λόγω της παρορμητικής φύσης του Mohameed. Ο ανταγωνισμός με το Ιράν κινείται σε επικίνδυνα όρια και ο Mohameed βιάζεται -όπως όλα δείχνουν- να γίνει ο πιο ισχυρός ηγέτης στη Μέση Ανατολή.

thetoc.gr