Ο κατάσκοπος που εξιχνίασε τη δολοφονία του και τρέμει ο Πούτιν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 08:41 Ο κατάσκοπος που εξιχνίασε τη δολοφονία του και τρέμει ο Πούτιν

Η δολοφονία του Alexander Litvinenko συγκλόνισε τον κόσμο. Είχαν ρίξει δηλητήριο στο τσάι του. Η υπόθεση του Ρώσου κατασκόπου επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς πρόκειται να εκδοθεί απόφαση από το Λονδίνο.

Ο πρώην πράκτορας της KGB, τρεις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, έκανε λόγο για.. δάκτυλο Πούτιν στη δολοφονία του. Φέρεται να τον δολοφόνησαν συνεργάτες του Κρεμλίνου ρίχνοντας ραδιενεργό δηλητήριο στο τσάι του ενώ βρισκόταν στο ξενοδοχείο Mayfair. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο ο Sir Robert Owen θα κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο και τι θα σημάνει αυτό για τις σχέσεις της Βρετανίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι εντάσεις θα υποδαυλίσουν τις προσπάθειες όξυνσης των συγκρούσεων στη Συρία, όπου αυξάνεται η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας. Βρετανοί διπλωμάτες καλούν τον πρωθυπουργό David Cameron να μην επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσία μετά την ετυμηγορία.

Ήταν σχεδόν πριν από μια δεκαετία που ο Litvinenko, που τότε δούλευε για τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών M16, ήπιε τσάι με ραδιενεργό πολώνιο. Τα ίχνη του σπάνιου και σχεδόν μη ανιχνεύσιμου δηλητηρίου βρέθηκαν γύρω από το Λονδίνο.

Η χήρα του Marina ισχυρίζεται ότι τον δολοφόνησαν το 2006 επειδή ερευνούσε τους καταγγελλόμενους δεσμούς του Πούτιν με τη ρωσική μαφία. Είχε εγκαταλείψει την πατρίδα του το 1999 κατηγορώντας τον οργανισμό FSB, διάδοχος της KGB, για σχέδιο δολοφονίας. Ο Boris Berezovsky, στόχος του εικαζόμενου σχεδίου δολοφονίας, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Βρετανία το 2013.

Άνθρωπος που συνδέεται με την υπόθεση είπε στους Times του Λονδίνου πως ο Alexander Litvinenko ήταν ο μόνος πρόθυμος να καταθέσει για τις διασυνδέσεις της διοίκησης του Πούτιν με τον επικεφαλής του εθνικού συνδικάτου εγκλήματος. Είχε καταθέσει 4 ώρες για αυτούς τους ισχυρισμούς στις αρχές της Μαδρίτης τον Ιούνιο του 2006, μόλις 5 μήνες πριν από τον θάνατό του. Χαρακτήρισε τη Ρωσία του Πούτιν κράτος μαφίας.

Μετά τη δηλητηρίασή του τον Νοέμβριο του 2006 είχε πει στους ντετέκτιβ από το κρεβάτι του νοσοκομείου πως σε δημόσια ομιλία του είχε κατηγορήσει τον Πούτιν ότι σκότωσε τη δημοσιογράφο φίλη του Anna Politkovskaya. Ήταν η μοναδική από τους επικριτές του Ρώσου ηγέτη που είχε αποτρόπαιο τέλος.

Ο Alexander Litvinenko έπινε τσάι με τον πρώην σωματοφύλακα του Κρεμλίνου Andrei Lugovoi στο ξενοδοχείο την ημέρα που δηλητηριάστηκε, αλλά η Ρωσία αρνήθηκε τα αιτήματα των βρετανικών εισαγγελικών αρχών για έκδοσή του το 2006. Είναι πλέον μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου στο ακροδεξιό κόμμα LDPR.

Η έρευνα όμως που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο εστιάζει στο τρίτο πρόσωπο που παρευρισκόταν την ημέρα που δηλητηριάστηκε ο Litvinenko. Στον πρώην στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού και επιχειρηματία Dmitry Kovtun. Είχε πει σε φίλο του στη Γερμανία πως είχε δηλητήριο και χρειαζόταν επαφή με μάγειρα στο Λονδίνο για να τον σκοτώσει, κατηγορώντας τον πρώην κατάσκοπο για "προδότη με αίμα στα χέρια του".

Ο δικηγόρος Robin Tam δήλωσε πως ο Ρώσος κατάσκοπος είχε δηλητηριαστεί δύο φορές. Αρχικά με μικρότερη δόση δύο εβδομάδες πριν δολοφονηθεί. Ο Πούτιν, o Lugovoi και ο Kovtun αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή τους στη δολοφονία. "Μπορεί να πετύχεις τη φίμωση ενός ανθρώπου, αλλά η κραυγή διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο θα αντηχεί στα αυτά σας για το υπόλοιπο της ζωή σας κύριε Πούτιν" είχε πει στην τελευταία του δήλωση από το νεκροκρέβατό του ο Alexander Litvinenko.

newsit.gr / News.com.au

Προσαρμοσμένη αναζήτηση