Πέθανε ο Ινδός στρατιώτης που έμεινε έξι μέρες θαμμένος στο χιόνι

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 13:40 Πέθανε ο Ινδός στρατιώτης που έμεινε έξι μέρες θαμμένος στο χιόνι
Ο εντοπισμός και η διάσωσή του είχαν χαρακτηριστεί θαύμα. Κατάφερε άλλωστε να επιζήσει θαμμένος έξι ολόκληρες μέρες κάτω από οκτώ μέτρα χιονιού. Όμως ο Ινδός στρατιώτης που συγκίνησε μια ολόκληρη χώρα, δεν άντεξε.

Ο θάνατος του Χανουμανθάπα Κόπαντ, που είχε καταπλακωθεί μαζί με άλλους εννέα στρατιωτικούς από χιονοστιβάδα την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε από το στρατό. Υπέκυψε στα τραύματά του.

Σύμφωνα με τον τύπο, είχε καταφέρει να επιζήσει χάρη σε μια φυσαλίδα αέρα. Η διάσωσή του σε υψόμετρο 5.900 μέτρων στο Κασμίρ, σε μια περιοχή που διεκδικείται τόσο από την Ινδία όσο και από το Πακιστάν, και η εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του κρατούσαν σε αγωνία την Ινδία, μαθητές, ιερωμένους και σταρ του Μπόλιγουντ που προσεύχονταν για τη ζωή του.

"Οι γιατροί πιστοποίησαν τον θάνατό του γύρω στις 11:45", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ινδικού στρατού Ροχάν Άναντ. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που είχε βρεθεί στο προσκέφαλο του στρατιώτη την Τρίτη στο Νέο Δελχί, δήλωσε πως ο θάνατός του "μας συγκλονίζει και μας βυθίζει σε μεγάλη λύπη".

Ο ινδικός στρατός περιπολεί στον παγετώνα Σιατσέν, που μερικές φορές χαρακτηρίζεται ως το υψηλότερο στον κόσμο πεδίο μάχης λόγω της διαφιλονικούμενης, από την Ινδία και το Πακιστάν, περιοχής του Κασμίρ.

Οι χιονοστιβάδες και οι κατολισθήσεις είναι συχνές στην περιοχή τον χειμώνα όταν η θερμοκρασία μπορεί να πέσει έως και στους -60 βαθμούς Κελσίου. Περίπου 8.000 στρατιώτες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχουν χάσει τη ζωή τους στον παγετώνα από το 1984, όχι στη μάχη αλλά από χιονοστιβάδες, κατολισθήσεις, κρυοπαγήματα, ναυτίες λόγω έλλειψης οξυγόνου και καρδιακή προσβολή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση