Νέα νομοθεσία σχετικά με τη σήμανση των τροφίμων για την προστασία των καταναλωτών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 01:01 Νέα νομοθεσία σχετικά με τη σήμανση των τροφίμων για την προστασία των καταναλωτών

Σε εφαρμογή τίθεται από τις 13 Δεκεμβρίου η νέα κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη σήμανση των τροφίμων, η οποία έχει ως στόχο να εξασφαλίσει στους καταναλωτές πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες για το περιεχόμενο των τροφίμων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που προωθούνται στους κανόνες σήμανσης είναι η βελτιωμένη αναγνωσιμότητα των πληροφοριών με την εισαγωγή ελάχιστου μεγέθους της γραμματοσειράς για τις υποχρεωτικές πληροφορίες και η σαφέστερη και πιο εναρμονισμένη παρουσίαση των αλλεργιογόνων ουσιών (π.χ. σόγια, ξηροί καρποί, γλουτένη, λακτόζη) για τα προσυσκευασμένα τρόφιμα και ειδικότερα στον κατάλογο των συστατικών.

Mε τη νέα νομοθεσία θα υπάρχουν υποχρεωτικές πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα αλλά και σε εστιατόρια και καφέ, ενώ υποχρεωτικές καθίστανται οι πληροφορίες προέλευσης για το νωπό χοιρινό και βοδινό κρέας και τα πουλερικά.

Οι ίδιες απαιτήσεις σήμανσης θα ισχύουν για την online ή εξ αποστάσεως πώληση προϊόντων. Παράλληλα, θα πρέπει να προβλέπονται ειδικές πληροφορίες σχετικά με τη φυτική προέλευση σε εξευγενισμένα έλαια και λίπη, ενώ γίνονται αυστηρότεροι οι κανόνες για την πρόληψη παραπλανητικών πρακτικών.

Εξάλλου, ακόμη πιο σαφής θα πρέπει να είναι η ένδειξη σε αποψυγμένα προϊόντα, αλλά αποφασίστηκε οι κανόνες σχετικά με την υποχρεωτική διατροφική σήμανση για τα μεταποιημένα τρόφιμα να εφαρμοστεί από την 13η Δεκεμβρίου 2016.

Στους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων δόθηκε μεταβατική περίοδος τρίων ετών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς σήμανσης για τα προσυσκευασμένα και τα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα.

Επιπλέον, ο κανονισμός προβλέπει την εξάντληση των αποθεμάτων για τα τρόφιμα που διατίθενται, ήδη, στην αγορά ή φέρουν σήμανση πριν από τις 13 Δεκεμβρίου 2014.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση