Με συνέδριο - εξπρές καθαιρείται ο Νταβούτογλου από το κόμμα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 08:12 Με συνέδριο - εξπρές καθαιρείται ο Νταβούτογλου από το κόμμα

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο τις ερχόμενες εβδομάδες, στο οποίο ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος.

Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε πως το συνέδριο θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις 21 Μαίου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανίου.

Η ρήξη μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Νταβούτογλου, έγινε δημόσια τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή σειρά θεμάτων όπως τις σχέσεις με την Ευρώπη έως την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, πλήττοντας το επενδυτικό κλίμα. Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας συναντήθηκαν εκτάκτως την Τετάρτη. 

Η «κόντρα» ανάμεσα στους δυο άνδρες, ;aρχισε ουσιαστικά όταν η Ανώτατη Εκτελεστική Επιτροπή του  κόμματος AKP αφαίρεσε το δικαίωμα από τον Νταβούτογλου να διορίζει επαρχιακούς αξιωματούχους. 

Συναινετικό «διαζύγιο»

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε συνεδρίαση του κόμματος στις 3 Μαΐου, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να απομακρυνθεί από τη θέση του, αλλά όχι να χαλάσει τις καρδιές των φίλων του με τους οποίους μοιράζονται έναν κοινό σκοπό.  "Θα κάνω στην άκρη αν είναι απαραίτητο, αλλά δεν θα επιτρέψω σε αυτό το καθαρό κίνημα, την μόνη ελπίδα των καταπιεσμένων όλου του κόσμου, να βγει πληγωμένο".

Η συγκεκριμένη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θεωρείται ευρέως ότι αποτελεί σαφές σημάδι της ρήξης μεταξύ του Ερντογάν, μιας ιδρυτικής φυσιογνωμίας του κόμματος ο οποίος πιέζει για μια εκτελεστική προεδρία, και του Νταβούτογλου, ο οποίος θα πρέπει να παραγκωνιστεί αν αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας. 

"Εμείς δεν θα προδώσουμε τη χώρα μας, το λαό μας ή τις αξίες μας. Εμείς δεν θα δώσουμε άδεια σε προδότες. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που στηρίζουν τις ελπίδες τους στο ΑΚΡ δεν θα πρέπει να ανησυχούν" επισήμανε ο Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας ότι το ΑΚΡ είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα κόμματα, που το μόνο που επιδιώκουν είναι τα εκλογικά τους συμφέροντα. 

"Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία επιτύχει τους στόχους της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε κάτω από αυτή την υπέρτατη στέγη. Εμείς δεν θα υποχωρήσουμε από την αλήθεια πιστεύουμε και την καθαρή πολιτική", πρόσθεσε.

O Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην 25η Σύνοδο των Κοινοταρχών ανέφερε ότι τα αξιώματα είναι ένα μέσο για να προσφέρεις στον άνθρωπο, αναφορά που θεωρήθηκε προμήνυμα του Τούρκου Προέδρου προς τον Πρωθυπουργό, ώρες πριν την συνάντηση. “Είτε είστε κοινοτάρχες, είτε δήμαρχοι, Βουλευτές, Πρωθυπουργός ή Πρόεδρος, η καρδιά και το μυαλό σας πρέπει να δουλεύει προς εξυπηρέτηση του έθνους. Αυτοί που κατέχουν τα αξιώματα για να εξυπηρετούν τις δικές τους ιδεολογικές εμμονές και τα δικά τους οφέλη, καταστρέφουν αντί να ενισχύουν την ενότητα της Τουρκίας”.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση