Ο μουσουλμάνος Σαντίκ Χαν εξελέγη δήμαρχος Λονδίνου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Μαΐου 2016 22:28 Ο μουσουλμάνος Σαντίκ Χαν εξελέγη δήμαρχος Λονδίνου

Διπλή ιστορική νίκη πέτυχε ο 45χρονος κεντροαριστερός πολιτικός και γιος ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου.

Ο Σαντίκ Χαν, ο γιος ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου, είναι ο νικητής των δημοτικών εκλογών στο Λονδίνο πετυχαίνοντας διπλή ιστορική νίκη.

Ο Χαν θα είναι ο πρώτος μουσουλμάνος που εκλέγεται δήμαρχος σε μια δυτική πρωτεύουσα με πληθυσμό 8,6 εκατομμύρια κατοίκους και ο πρώτος κεντροαριστερός που νικά στο συγκεκριμένο δήμο έναν κεντροδεξιό δήμαρχο.

Ο 45χρονος Σαντίκ Χαν νίκησε τον 42χρονο εβραϊκής καταγωγής, υποψήφιο των συντηρητικών Ζακ Γκολντσμιθ και άλλους 10 μικρότερης πολιτικής εμβέλειας υποψηφίους, μετά από μια σκληρή προεκλογική κούρσα.

Την νίκη του Χαν μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο SkyNews στηριζόμενο στην αναγωγή των καταμετρημένων ψήφων ενώ αναμένεται σε λίγη ώρα η επίσημη ανακοίνωση.

Μεγάλες απώλιες για τους Εργατικούς στη Σκωτία

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέας τοπικής βουλής στη Σκωτία, οι Εργατικοί υπέστησαν μεγάλη ήττα χάνοντας 9,2 ποσοστιαίες μονάδες και τερματίζοντας στη δεύτερη θέση με 22,6%, ελάχιστα μπροστά από τους συντηρητικούς που πήραν 22% πετυχαίνοντας μια αλματώδη άνοδο 8,1 μονάδων. Πρώτο κόμμα - όπως αναμενόταν – αναδείχθηκε το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα με 46,5% των ψήφων. 

Ουαλία: Κατακόρυφη άνοδος για τους ακροδεξιούς

Στην Ουαλία Εργατικοί και συντηριτικοί υπέστησαν μεγάλες απώλειες προς όφελος του εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, που από την αφάνεια γίνεται υπολογίσιμη πολιτική δύναμη  τερματίζοντας στην 4η θέση. Συγκεκριμένα πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Εργατικό Κόμμα με 34,7%, οι Συντηρητικοί βρίσκονται στη δευτερη θέση με 21,1% και ακολουθούν το Ουαλικό Κόμμα (Plaid Cymru) με 20,5%, το UKIP με 12.5% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 7,7%.

Στις εκλογές στην Αγγλία για την ανάδειξη 80 τοπικών συμβουλίων, το Εργατικό Κόμμα αναδεικνύεται πρώτη δύναμη κερδίζοντας την πλειοψηφία σε 57 συμβούλια, με τους Εργατικούς στην δεύτερη θέση να έχουν κερδίσει 31 συμβούλια. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση