Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το νέο αφεντικό του πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και πώς θέλει να «θάψει» τον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Μαΐου 2016 11:41 Το νέο αφεντικό του πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και πώς θέλει να «θάψει» τον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Η Σαουδική Αραβία πιθανόν θα διατηρήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κοντά στα επίπεδα ρεκόρ υπό το νέο υπ. Πετρελαίου, Khalid Al-Falih, καθώς η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα στον κόσμο θα επιμείνει στην πολιτική υπεράσπισης του μεριδίου αγοράς που έχει κατακτήσει επιχειρώντας να θέσει εκτός την -υψηλότερου κόστους- αγορά σχιστολιθικού πετρελαίου. 

Ο Al-Falih, που είναι επίσης Πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Saudi Arabian Oil Co., δήλωσε κατά την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, χθες Κυριακή, ότι θα διατηρήσει την πολιτική του Βασιλείου αναφορικά με το «μαύρο χρυσό».

Ο προκάτοχος του, Ali al-Naimi, ηγούνταν μίας πολιτικής που έθετε σε προτεραιότητα τις πωλήσεις αντί για τις τιμές από το 2014, ωθώντας κάποιους παραγωγούς του ακριβότερου στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων πολλών Αμερικάνων, εκτός αγοράς.

Για να το καταφέρει αυτό η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή, μεγεθύνοντας την υπερπροσφορά που υπήρχε στην αγορά. Φέτος υπάρχουν σημάδια ότι αυτή η στρατηγική πετυχαίνει, καθώς οι τιμές έχουν ανακάμψει 60% απ' τη στιγμή που υποχώρησαν σε χαμηλά 12 ετών τον περασμένο Ιανουάριο. 

Αναλυτές από την Emirates NBD PJSC και την Qamar Energy θεωρούν ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ξεπεράσει την παραγωγή ρεκόρ άνω των 10,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως κατά τους θερινούς μήνες, λόγω της αύξησης της εγχώριας ζήτησης. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο η χώρα με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο αντλούσε 10,27 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Εάν η αγορά θεωρήσει το διορισμό ως ένα σήμα συνέχισης λίγο ή πολύ της ίδιας πολιτικής εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, τότε αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στις τιμές να συνεχίσουν την σταδιακή ανάκαμψη τους», σχολιάζει ο Edward Bell, αναλυτής της Emirates NBD. Η διάρκεια της πολιτικής των Σαουδαράβων ωστόσο μπορεί να ισορροπήσει απ' τον άμεσο αντίκτυπο που έχουν οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά περικόπτοντας περίπου 1 εκατ. βαρέλια παραγωγής αργού πετρελαίου την ημέρα.

saudi arabia oil

Η Σαουδική Αραβία διόρισε τον Al-Falih το περασμένο Σάββατο να ηγηθεί του υπουργείου Ενέργειας, Βιομηχανίας και Πρώτων Υλών. Αντικαθιστά τον βετεράνο al-Naimi, που κατείχε τη θέση για 20 ολόκληρα χρόνια. Ο Al-Falih αναλαμβάνει την ευθύνη του υπουργείου αλλά και τη βασική πηγή εισοδήματος του κράτους καθώς η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα και ηγέτιδα δύναμη στον ΟΠΕΚ επιχειρεί μία μεγάλη οικονομική μεταρρύθμιση που έχει σχεδιαστεί ώστε να μην είναι απόλυτα εξαρτημένη απ' το πετρέλαιο.

«Η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει σταθερή την πολιτική πετρελαίου. Διατηρούμε τη δέσμευση μας να προφυλάξουμε το ρόλο μας στις διεθνείς αγορές ενέργειας και να ενισχύσουμε τη θέση μας ως ο μεγαλύτερος αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας στον κόσμο», δήλωσε ο Al-Falih κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η τιμή του πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει πάνω από 50% απ' το μέσο όρο των σχεδόν 100 δολ. το βαρέλι απ' το 2011 ως το 2014, ενισχύοντας την επιτακτικότητα της προώθησης των αλλαγών στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στην περιοχή. Το πρωί η τιμή του Brent κυμαινόταν στα 46,02 δολ. το βαρέλι όταν στις 20 Ιανουαρίου είχε φθάσει στα 27,10 δολ.

«Θα συνεχίσουν την πολιτική της σχετικά υψηλής παραγωγής πετρελαίου χωρίς 'πάγωμα' και συμφωνίες», εκτιμά ο Robin Mills, διευθύνων σύμβουλος της Qamar Energy με έδρα το Ντουμπάι. «Εξαρτάται πόσο επιθετικά οι Σαουδάραβες επιδιώκουν την υψηλή παραγωγή για παρατεταμένες περιόδους και πόσο πρόθυμοι είναι να αποδεχθούν τις χαμηλότερες τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», προσθέτει.

«Ο Al-Falih υποστήριζε τη συγκεκριμένη πολιτική, και είχε λάβει έναν πιο δημόσιο ρόλο ως κυβερνητικός αξιωματούχος που υπεραμυνόταν της απόφασης», λέει ο Mills. «Υπάρχει ένας νέος Βασιλιάς, νέα δύναμη πίσω απ' το Θρόνο, και τώρα έχουμε έναν νέο υπουργό Πετρελαίου», υπογραμμίζει.

Οι προμήθειες των χωρών μη μελών του ΟΠΕΚ αναμένεται να υποχωρήσει στα περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ η ζήτηση αναμένεται αν αυξηθεί στα 1,2 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Ο Al-Falih, μιλώντας τον περασμένο Ιανουάριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα σχεδιάζει αν υπερασπιστεί με επιθετικό τρόπο το μερίδιο που κατέχει αγορά και τις εξαγωγές της καθώς η παγκόσμια αγορά ισορροπεί εκ νέου.

Αυτή την πρόκληση αναμένεται να την αντιμετωπίσει όταν εκπροσωπήσει για πρώτη φορά τη Σαουδική Αραβία στον ΟΠΕΚ κατά τη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου.

Ο ίδιος είχε επισημάνει στο Νταβός ότι «εάν οι τιμές πετρελαίου συνεχίσουν να είναι χαμηλές τότε θα είμαστε σε θέση να τις αντέξουμε για ένα μεγάλο, μεγάλο διάστημα».
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο Al-Falih ίσως ακολουθήσει πιο σκληρή τακτική στη διατήρηση του μεριδίου της Σαουδικής Αραβίας εντός του ΟΠΕΚ. Ο ίδιος είναι στενός σύμμαχος του αναπλ. Διαδόχου του Στέμματος, Mohammed bin Salman, ο οποίος έχει ακολουθήσει μία πιο ελεύθερη προσέγγιση αφήνοντας τις αγορές να καθορίσουν τις τιμές του αργού απ' το να θέσει ο ίδιος ένα στόχο. Ο Πρίγκηπας επιτρέπει στις αγορές να καθορίσουν τις τιμές και έπειτα η Σαουδική Αραβία προσαρμόζει μόνο την παραγωγή ώστε να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

«Ο Al-Falih πιθανόν να είναι πιο ευθύς με τους εταίρους του στον ΟΠΕΚ, όπως τη Βενεζουέλα και το Ιράν», σχολιάζει ο Fabio Scacciavillani, επικεφαλής οικονομολόγος στο Oman Investment Fund. «Δεν πρόκειται για ένα διορισμό απλά και μόνο για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ. Είναι ένας διορισμός για τα επόμενα 10 και παραπάνω χρόνια.

Η Βενεζουέλα, κάτοχος των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, και η Σαουδική Αραβία παραδοσιακά πίεζαν για μειώσεις στην παραγωγή σε εποχές χαμηλών τιμών. Την ίδια ώρα το Ιράν, που εξήλθε απ' την διεθνή απομόνωση των οικονομικών κυρώσεων, αυξάνει την παραγωγή της για να κερδίσει μερίδια στην Ασία.

Μία συνάντηση των Σαουδαράβων και των Ρώσων τον προηγούμενο μήνα στην Ντόχα κατέληξε με διαφωνία γύρω από ένα σχέδια να παγώσει η παραγωγή ώστε να ενισχυθούν οι τιμές έπειτα απ' την άρνηση του Ιράν να συμμετέχει στη συμφωνία.

«Μέχρι η προμήθεια να ισορροπήσει με τη ζήτηση, είναι απίθανο ότι θα υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας», λέει ο Scacciavillani. «Η πολιτική ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είναι μέρος της ρεαλιστικής λειτουργίας της αγοράς πετρελαίου και όχι επιλογής», καταλήγει.

newmoney.gr