Πολιτική κρίση στην Ολλανδία – Ακύρωσε το ταξίδι στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 18:47 Πολιτική κρίση στην Ολλανδία – Ακύρωσε το ταξίδι στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Σοβαρή πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στην Ολλανδία, με αφορμή την απόρριψη από την γερουσία του νομοσχεδίου για την υγεία, γεγονός που απειλεί με διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου, οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στην κεντροδεξιά κυβέρνηση συνεχίζουν σήμερα τις συζητήσεις μετά την κρίση που προκλήθηκε.

Το νομοσχέδιο—μία εκτεταμένη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που κατέθεσαν οι Φιλελεύθεροι και προβλέπει περικοπές των κυβερνητικών δαπανών—απορρίφθηκε την Τρίτη από τρεις γερουσιαστές του Εργατικού Κόμματος, αναγκάζοντας τον Ρούτε να αναζητήσει επειγόντως ένα συμβιβασμό καθώς σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης του κυβερνητικού του συνασπισμού.

Πολιτικοί ηγέτες συναντήθηκαν χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό και οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα.

Ο Ρούτε δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, ενώ προσέθεσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν «με την προσδοκία ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Το νομοσχέδιο προβλέπει περικοπές ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις κυβερνητικές δαπάνες από το 2016 και περιορίζει τη δυνατότητα των ασθενών να αναζητήσουν νοσηλεία και θεραπεία στα νοσοκομεία καθώς τη συνδέει με το ποιοι ασφαλιστές έχουν διαπραγματευτεί τα συμβόλαιά τους.

Πηγή: ΑΠΕ, newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση