Εκλογικό θρίλερ στην Ισπανία: Πρώτος ο Ραχόι, τρίτος ο Ιγκλέσιας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016 22:57 Εκλογικό θρίλερ στην Ισπανία: Πρώτος ο Ραχόι, τρίτος ο Ιγκλέσιας
Διαφορετική εικόνα σε σχέση με τα exit poll δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα.
 
Ένα εκλογικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ισπανία, καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των δύο exit poll, τα οποία έδειχναν ανατροπή με το Podemos να εκτοπίζει τους Σοσιαλιστές από την δεύτερη θέση, τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν διαφορετική εικόνα. 
 
Το Λαϊκό κόμμα, ως νικητής των εκλογών, ξεπερνά το 30%, το Σοσιαλιστικό κόμμα διατηρεί τη δεύτερη θέση και οι Podemos που συμμάχησαν με την Αριστερά κατατάσσονται τρίτοι. 
 
Με καταμετρημένο το 61% της ισπανικής επικράτειας: 
 
Λαϊκό Κόμμα (PP): 31,73% (135 έδρες)
Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE): 23,65% (90 έδρες)
Unidos Podemos: 21,38% (71 έδρες)
Ciudadanos (Πολίτες): 12,07% (29 έδρες)
 
 
 
Tι ανέφερε νωρίτερα το TheToc: 
 
Στον απόηχο του Brexit και υπό το πρίσμα της επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου που έφεραν οι εκλογές του Δεκεμβρίου, προσήλθαν στις κάλπες οι ισπανοί πολίτες, στην εκλογική αναμέτρηση με τη μεγαλύτερη αποχή μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας τη δεκαετία του 1970. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της συμμετοχής έφτασε μόλις το 51,21%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στις 19:00 ώρα Ελλάδας. 
 
Σύμφωνα με τα exit polls, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Λαϊκό Κόμμα, με τους αριστερούς Unidos Podemos να παίρνουν τη δεύτερη θέση. Δύο είναι τα βασικά ενδεχόμενα μέχρι στιγμής για το σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη ημέρα. Το πρώτο περιλαμβάνει τη Δεξιά του Μ. Ραχόι, ως πρώτο κόμμα, με εταίρο τους Σοσιαλιστές που έπεσαν για πρώτη φορά στην τρίτη θέση. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ραχόι ως νικητής των εκλογών θα μπορούσε να απευθύνει άμεσα τη σχετική πρόταση στο PSOE.  
 
Ωστόσο ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από το δεύτερο Podemos μαζί με το Σοσιαλιστικό κόμμα, εφόσον βέβαια καταφέρουν οι έδρες τους από κοινού να ξεπερνούν τον αριθμό 176 που αποτελεί τη βάση για την αυτοδυναμία.  
 
Σημειώνεται πως για την επίτευξη της αυτοδυναμίας απαιτούνται 176 έδρες στην ισπανική Βουλή των 350.
 
Για «ιστορική ευκαιρία» στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα exit poll έκανε λόγο ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς που συμμάχησε με τους Podemos. 
 
Τι λένε τα exit poll 
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με το exit poll της Sigma που δόθηκε στη δημοσιότητα με το κλείσιμο της κάλπης στις 21.00 ώρα Ελλάδας, οι έδρες που συγκεντρώνουν τα κόμματα στη Βουλή έχουν ως εξής:
-Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% με 117-121 έδρες
-Το Unidos Podemos ποσοστό 25,6% με 91-95 έδρες 
-Tο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) ποσοστό 22% με 81-85 έδρες
-Και οι Πολίτες (Cuidadanos) ποσοστό 11,8% με 26-30 έδρες
 
 
Σύμφωνα με άλλο exit poll (GOD3) τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα έχουν ως εξής: 
-Το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει 30,4% με 121-124 έδρες 
-Το Unidos-Podemos 24,8% με 87-89 έδρες
-Οι Σοσιαλιστές 21,8% με 84-86 έδρες
-Οι Πολίτες 13,2% με 29-32 έδρες
 

 
Στον κατωτέρω πίνακα απεικονίζονται οι εκτιμήσεις για την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη που συγκέντρωσαν μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. 
 
 
Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα 
 
Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των exit poll, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια με τα οποία μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και τα δύο σενάρια προϋποθέτουν κυβέρνηση συνεργασίας.
 
Στο πρώτο, το Λαϊκό Κόμμα συνεργάζεται με τους Σοσιαλιστές, κάτι που ωστόσο θα προϋποθέτει  
 
Στο δεύτερο σενάριο, οι Unidos-Podemos μαζί με τους Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν -τουλάχιστον στη μία από τις δύο εκτιμήσεις- τις πολυπόθητες 176 έδρες.
 
Αμφότερα τα σενάρια βάζουν τους Σοσιαλιστές ενώπιον μίας μεγάλης πρόκλησης, αυξάνοντας τον φόβο τους είτε να απορροφηθούν από τους Podemos, είτε να φυλλορροήσουν λόγω της συνεργασίας τους με το ΡΡ
 
Το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας Podemos –Σοσιαλιστών είναι εκείνο που τις τελευταίες ημέρες κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, δεδομένου ότι σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις μια συνεργασία Λαϊκού Κόμματος-Σοσιαλιστών προϋποθέτει την αναίρεση διαχωριστικών γραμμών που διαπερνούν την ισπανική κοινωνία εδώ και χρόνια. Από την άλλη μεριά το Λαϊκό Κόμμα  έχει “φροντίσει” να γκρεμίσει τις γέφυρες συνεννόησης με το συγγενές κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos), του οποίου ο ηγέτης είναι ο Άλμπερτ Ριβέρα. Οι Ciudadanos, δέχθηκαν την πίεση του Ραχόι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο ηγέτης του PP έδωσε έμφαση στην τακτική της ‘χρήσιμης ψήφου’ καλώντας τους υποστηρικτές των Ciudadanos να μεταστραφούν υπέρ του ΡΡ και μίας αυτοδύναμης κυβέρνησής του.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση