Ερντογάν σε Πούτιν: Ζητώ συγγνώμη για τον θάνατο του Ρώσου πιλότου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 17:13 Ερντογάν σε Πούτιν: Ζητώ συγγνώμη για τον θάνατο του Ρώσου πιλότου
- Περίεργη εξέλιξη στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας έξι μήνες μετά το επεισόδιο που παραλίγο να οδηγήσει σε πόλεμο!
- Στο γραφείο του Πούτιν επιστολή μετάνοιας από τον Ερντογάν!
- Ζητάει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και τον θάνατο του πιλότου
 

Λίγο μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ η Τουρκία και κυρίως ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει νέο άνοιγμα στην εξωτερική του πολιτική ζητώντας αυτή την φορά συγγνώμη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τον περασμένο Νοέμβριο και τον θάνατο του ρώσου κυβερνήτη του.

Στο γραφείο του Πούτιν έφτασε επιστολή από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν με την οποία απολογείται για τον θάνατο του ρώσου πιλότου έχασε την ζωή του όταν ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε από τουρκικό τον περασμένο Νοέμβριο στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας. Ο Ερντογάν στην επιστολή του εκφράζει την πρόθεσή του να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Μόσχα.

«Ο αρχηγός του Τουρκικού κράτους εξέφρασε την βαθιά του λύπη και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του πιλότου», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Στην επιστολή του ο Ερντογάν αποκαλεί την Ρωσία «φίλο στρατηγικό εταίρο της Αγκυρας με τον οποίο οι τουρκικές αρχές δεν επιθυμούν να διαταραχθούν οι σχέσεις τους».

Και συνεχίζει: «Ποτέ δεν είχαμε την επιθυμία ή την πρόθεση να καταρρίψουμε ένα αεροσκάφος που ανήκει στην Ρωσία».

Στην επιστολή - απολογία τον΄ζιεται επίσης ότι η τουρκική πλευρά έκανε ό,τι μπορούσε για να ανακτήσει την σορό του ρώσου πιλότου από την συριακή αντιπολίτευση και ότι όλες οι διαδικασίες πριν την ταφή έγιναν σύμφωνα με όλες τις θρησκευτικές και στρατιωτικές διαδικασίες. Η Αγκυρα συμπεριφέρθηκε στην οικογένεια του νεκρού ρώσου πιλότου σαν να ήταν τουρκική οικογένεια και δηλώνει έτοιμη να παράσχει ό,τι χρειάζεται για να απαλύνει τον πόνο τους και το κακό που έχει γίνει. Αναφέρεται ακόμα ότι έχει διαταχθεί έρευνα εναντίον του ατόμου που θεωρείται ύποπτος για τον θάνατο του ρώσου πιλότου.

Τι είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο

Ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου Su24 που πετούσε κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία καταρρίφθηκε  από ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών τύπου F16. Το περιστατικό μάλιστα καταγράφηκε από κάμερα τηλεοπτικού δικτύου και από εκείνη τη στιγμή η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά που αρχικά μετέδωσε ότι πρόκειται για αεροσκάφος “αγνώστου εθνικότητας” το αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και οι πιλότοι δεν υπάκουσαν στις εντολές των τουρκικών αεροσκαφών.

Ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su24, πανομοιότυπο με αυτό που καταρρίφθηκε από τα τουρκικά μαχητικά
Ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su24, πανομοιότυπο με αυτό που καταρρίφθηκε από τα τουρκικά μαχητικά

Όπως φαίνεται στα πλάνα που καταγράφηκαν από τη στιγμή της κατάρριψης το ρωσικό Su24 δέχεται τον πύραυλο στο πίσω μέρος και ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά οι δύο πιλότοι κάνουν χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος. Λίγο μετά στα πλάνα διακρίνονται δύο αλεξίπτωτα και στη συνέχεια το Su24 πέφτει στο έδαφος.

 Λίγο μετά επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗΣ  

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΝΤΑΙ 

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση