Εξέγερση των Εργατικών: Το 80% δεν θέλει τον Κόρμπιν

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 19:52 Εξέγερση των Εργατικών: Το 80% δεν θέλει τον Κόρμπιν

Με 172 ψήφους υπέρ και 40 εναντίον, εγκρίθηκε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κορμπιν.

Τέσσερα ψηφοδέλτια ήταν άκυρα και 13 βουλευτές απείχαν. 

Με άλλα λόγια το 80% των βουλευτών εκφράζει την αντίθεσή του στην ηγεσία του κόμματος και πλέον ανοίγει ο δρόμος για νέες εσωκομματικές εκλογές. 

Οι "αντάρτες" επικρίνουν τον Κόρμπιν για τη χλιαρή στάση που τήρησε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Από την Παρασκευή μετά το δημοψήφισμα ο Κόμπιν βρέθηκε αντιμέτωπος με μια καταιγίδα παραιτήσεων κυρίως νεαρών βουλευτών.

Κόρμπιν: Παράνομη η ψηφοφορία, δεν παραιτούμαι

Ο ίδιος Κόρμπιν αρνείται να παραιτηθεί. Σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εξελέγην ηγέτης του κόμματός μας, δημοκρατικά, από τα μέλη και τους υποστηρικτές του, με ποσοστό 60% δεν θα τους προδώσω με την παραίτησή μου. Η σημερινή ψηφοφορία των βουλευτών δεν έχει νομιμοποίηση από το καταστατικό. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, με ξεκάθαρο καταστατικό. Ο κόσμος θέλει τα μέλη του Εργατικού κόμματος, οι συνδικαλιστές και οι βουλευτές να ενωθούν πίσω από την ηγεσία μου, σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας». 

Τον στηρίζουν τα συνδικάτα

Η Βρετανική εφημερίδα Guardian σχολιάζει ότι ο Κόρμπιν είναι αρκετά πεισματάρης για να δεχθεί το αίτημα των βουλευτών και εξηγεί ότι ο πολιτικός περίμενε πολλά χρόνια για να φτάσει στην ηγεσία των Εργατικών. «Και δεύτερον, ανάμεσα σε κάθε διαμάχη ανάμεσα στις αρχές του και τα συμφέροντα του Κόμματος, το κόμμα πάντα έρχεται δεύτερο.» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος Ewen MacAskill τονίζει ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει την υποστήριξη των εργατικών συνδικάτων, τα οποία παρέχουν οικονομική στήριξη στο κόμμα και συνεισφέρουν τον μηχανισμό με εθελοντές όταν διοργανώνονται πολιτικές εκστρατείες. Ηδη ο Len McCluskey ηγέτες του Unite, ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Κόρμπιν, όπως και ο Manuel Cortes. γ.γ. της Ενωσης Εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς.

Στις 9 Σεπτεμβρίου ο νέος πρωθυπουργός

Η ανακοίνωση του ονόματος του διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας θα καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα και θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

Εκπρόσωπος του κόμματος είπε ότι η υποβολή υποψηφιοτήτων για την ηγεσία των Συντηρητικών και, κατά συνέπεια, για την πρωθυπουργία, θα αρχίσει αύριο Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

"Προκειμένου να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμετοχή των μελών μας, συνιστούμε η ημερομηνία της ανακοίνωσης του ηγέτη να είναι η 9η Σεπτεμβρίου 2016" ανέφερε η Επιτροπή 1922 σε μια ανακοίνωσή της που στάλθηκε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Την Δευτέρα είχε προτείνει ο διορισμός να γίνει "το αργότερο" μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου και σήμερα δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για τους λόγους που οδήγησαν στη μετάθεση της ημερομηνίας.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση