Μία... τρύπα στο νερό: Δεν βρέθηκε φυσικό αέριο στη γεώτρηση «Ονασαγόρας» της κυπριακής ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 20:08 Μία... τρύπα στο νερό: Δεν βρέθηκε φυσικό αέριο στη γεώτρηση «Ονασαγόρας» της κυπριακής ΑΟΖ

Το γεωτρύπανο έφτασε σε βάθος 5.800 μέτρων - Θα προχωρήσει στην επόμενη γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 9 με την επωνυμία «Αμαθούσα»

Το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, με ανακοίνωση του αναφέρει πως η γεώτρηση που έγινε στο κοίτσαμα «Ονασαγόρας» στο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ δεν εντόπισε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου. Τη γέωτρηση έκανε η εταιρεία ENI/KOGAS και το γεωτρύπανο SAIPEM 10000, έφτασε στο προβλεπόμενο βάθος των 5.800 μέτρων.

Η γεώτρηση «Ονασαγόρας» ήταν ένας από τους στόχους, οι οποίοι εντοπίστηκαν από την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που συλλέγηκαν πριν από την έναρξη του γεωτρητικού προγράμματος. Η συγκεκριμένη αποτελεί την πρώτη από μια σειρά γεωτρήσεων.  

Η κοινοπραξία ENI/KOGAS επεξεργάζεται και αξιολογεί όλα τα στοιχεία γεωλογικού και άλλου χαρακτήρα που συνέλεξε κατά την πρώτη αυτή γεώτρηση και τα οποία θα είναι πολύ βοηθητικά για τη συνέχεια. H επεξεργασία και αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν απαιτεί κάποιο χρόνο λόγω του πολύπλοκου γεωλογικού καθεστώτος της περιοχής.

Το γεωτρύπανο SAIPEM 10000 θα συνεχίσει κανονικά το ερευνητικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προχωρώντας με την επόμενη γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 9 με την επωνυμία «Αμαθούσα». 

Από την πλευρά της, η Λευκωσία, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και έχοντας προετοιμαστεί επαρκώς για όλα τα ενδεχόμενα, προχωρεί σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της, τόσο σε ό,τι αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες, όσο και σε ό,τι αφορά στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο Τεμάχιο 12, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση