Οι Παλαιστίνιοι μηνύουν τη Βρετανία για τη «Διακήρυξη του Μπάλφουρ»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016 18:39 Οι Παλαιστίνιοι μηνύουν τη Βρετανία για τη «Διακήρυξη του Μπάλφουρ»

Αρχικά υπογεγραμμένη από το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Άρθουρ Μπάλφουρ, η συμφωνία επικύρωσε επίσημα τους στόχους του εβραϊκού κινήματος, που οδήγησε στον μετέπειτα εποικισμό του παλαιστινιακού εδάφους και την απομάκρυνση των Αράβων

Η Βρετανία είναι υπεύθυνη για όλα τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου από το 1948, επειδή δημιούργησε το 1917 την εντολή, με την οποία απομακρύνθηκαν Άραβες από τη γη τους για να δημιουργηθεί ο χώρος για το κράτος του Ισραήλ, δήλωσε κορυφαίος παλαιστίνιος διπλωμάτης.

Αρχικά υπογεγραμμένη από το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Άρθουρ Μπάλφουρ, η συμφωνία επικύρωσε επίσημα τους στόχους του εβραϊκού κινήματος, που οδήγησε στον μετέπειτα εποικισμό του παλαιστινιακού εδάφους που πρωτύτερα ανήκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Τώρα, ο επικεφαλής υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής (PA), Ριάντ αλ-Μαλκί, έχει πει σε συνάντηση του Αραβική Λίγκα ότι η Βρετανία θα κληθεί να λογοδοτήσει για το ρόλο που έπαιξε σε αυτό που οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να βλέπουν ως ένα κατακλυσμικό γεγονός.

Η απόφαση αυτή "έδωσε στους ανθρώπους που δεν ανήκουν εκεί, κάτι που δεν ήταν δικό τους", δήλωσε ο αλ-Μαλίκι στην Λίγκα τη Δευτέρα.

Δεν είναι σαφές από πού ή πώς η Παλαιστινιακή Αρχή θα μηνύσει. Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια από μία πρώην αποικία ή κάποιο έθνος, για αποζημιώσεις, μετά από ισχυρισμούς ότι έχει αδικηθεί.

Στις 11 Ιουλίου, μια ομάδα Βρετανών βουλευτών παρουσίασε ένα νομοσχέδιο, με το οποίο επιδιώκουν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ακριβώς 200 χρόνια αφότου το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αγορά των αρχαίων γλυπτών.

Τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από το ναό του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν κατά τη διάρκεια του χρόνου του ως πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μετά από μια κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με τη νομιμότητα της απόκτησης τους, η κυβέρνηση αγόρασε τα αρχαία λείψανα, που σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Η υπόθεση τελικά απορρίφθηκε.

Τον Ιούλιο του 2015, ο Εργατικός Βουλευτής Κιθ Βαζ ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον να επιστρέψει το γιγαντιαίο διαμάντι που στολίζει το στέμμα της βασίλισσας στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, την Ινδία.

Όταν εξορύχτηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, το διαμάντι ήταν ένα γιγάντιο πέτρωμα 793 καρατίων. Άλλαξε χέρια μεταξύ διαφόρων δυνάμεων κατοχής στην Ινδία πριν καταλήξει στην κατοχή των Βρετανών, μετά την κατάσχεσή του, από την Αυτοκρατορία των Σιχ.

ProtoThema

Προσαρμοσμένη αναζήτηση