Εuropol: 5.000 τζιχαντιστές απειλούν την Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 10:29 Εuropol: 5.000 τζιχαντιστές απειλούν την Ευρώπη

Νέα προειδοποίηση για την δράση χιλιάδων τζιχαντιστών σε ολόκληρη την Ευρώπη εξέδωσε η Europol.

Εκπρόσωπος της Europol έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα Osnabrücker Zeitung, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 5.000 μαχητές που πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία και έχουν γεννηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Europol εκτιμά ότι από τους 5.000 μαχητές, περίπου το ένα τρίτο (δηλαδή 1.800 άτομα) έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους και είναι υποψήφιοι για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ δεν υπολογίζεται ο αριθμός εκείνων που είναι οπαδοί του  ISIS αλλά είναι γνωστοί στις αρχές. «Μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, ή ξένοι μαχητές που επιστρέφουν με διαβατήρια της ΕΕ ταξιδεύουν κατά κανόνα εντός της Ένωσης, με αυθεντικά ή πλαστά διαβατήρια», ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Η έκθεση της Europol είναι ένα κείμενο 55 σελίδων και αναφέρεται σε πιθανές επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα, όπως έχει αρχίσει να εκδηλώνεται στη Γερμανία το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η Europol αναφέρει ότι οι τελευταίες επιθέσεις δεν είχαν οργανωθεί από το Ισλαμικό Κράτος, παρ' ότι ανέλαβε την ευθύνη τους. Επίσης, σημειώνεται πως μέσα στους υποψήφιους τρομοκράτες συγκαταλέγονται πολλές γυναίκες, η δράση των οποίων χαρακτηρίζεται «αρκετά πετυχημένη».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση