Άλλα 1,4 δις στον Ερντογάν για να μην παγώσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 18:03 Άλλα 1,4 δις στον Ερντογάν για να μην παγώσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες
Εξτρα κονδύλι 1,4 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - πέραν των χρημάτων που προβλέπει η συμφωνία - εκταμιεύει η Ε.Ε με το φόβο ότι ο Ερντογάν μπορεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.  
 
Τους φόβους για έμμεσο «πάγωμα» της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων από τα ελληνικά νησιά ενίσχυσε η εντολή στους τούρκους υπαλλήλους που ήταν στα ελληνικά νησιά και έλεγχαν την εφαρμογή της συμφωνίας να επιστρέψουν στην Τουρκία.
 
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Άγκυρας προς τις ελληνικές αρχές οι αξιωματούχοι ανακλήθηκαν επειδή έληξαν τα διαβατήριά τους και αναμένεται να επιστρέψουν αφού προηγηθεί νεότερη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.
 
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εμφανίζονται καθησυχαστικοί και σημειώνουν ότι ο επαναπατρισμός των παρατηρητών δεν σχετίζεται με τη συμφωνία με το προσφυγικό αλλά με την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψουν στη χώρα όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι που έχουν γκρι και πράσινα (διπλωματικά) διαβατήρια.
 
Οι ίδιες πηγές σχετίζουν την ανάκληση με την επιχείρηση εκκαθαρίσεων Τούρκων αξιωματούχων που έχει ξεκινήσει ο Τούρκος πρόεδρος, η οποία δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τους Τούρκους παρατηρητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν θα συνεχίσουν το έργο τους στο Αιγαίο.
 
Ωστόσο το γεγονός ότι το θέμα του διαβατηρίου θα μπορούσε να λυθεί υπηρεσιακά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας χωρίς να ανακληθούν οι εν λόγω αξιωματικοί δεν αποκλείεται να εντάσσεται σε νέες κινήσεις τακτικής Ερντογάν.
 
Την ίδια ώρα και ενώ σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου προσφύγων και μεταναστών, η ελληνική αστυνομία έχει υποβάλει προς τις τουρκικές αρχές αρκετά αιτήματα για επανεισδοχή με το καθεστώς που ίσχυε πριν τη συμφωνία, χωρίς όμως να λάβει κάποια απάντηση.
 
Και χρηματοδότηση από την Ε.Ε. στον Ερντογάν
 
Την ίδια ώρα την καταβολή χρηματοδότησης ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η έκτακτη, όπως σημειώνεται, χρηματοδότηση προβλέπει τρία σκέλη για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία σε τομείς προτεραιότητας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι δημοτικές υποδομές και η κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη των δέκα επαρχιών που πλήττονται περισσότερο.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση