Αστυνομικός σκότωσε κωφάλαλο πατέρα - Προσπαθούσε να τους μιλήσει στη νοηματική

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 08:42 Αστυνομικός σκότωσε κωφάλαλο πατέρα - Προσπαθούσε να τους μιλήσει στη νοηματική
Νεκρός από τα πυρά αστυνομικού έπεσε ο 29χρονος Daniel Kevin Harris. Οι αστυνομικοί φοβήθηκαν όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί τους χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα.
 
Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να σταματήσουν τον 29χρονο για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στη Βόρεια Καρολίνα την περασμένη Πέμπτη. Ο νεαρός πατέρας συνέχισε να οδηγεί μέχρι που έφτασε σπίτι του, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να τον ακολουθήσουν με το περιπολικό.
 
Όταν βγήκε από το αυτοκίνητο, προσπάθησε να εξηγήσει στον αστυνομικό Jermaine Saunders, μιλώντας στη νοηματική γλώσσα. Τότε τον πυροβόλησε μια φορά, με τον 29χρονο να πέφτει νεκρός.
 
 
"Ήταν άοπλος. Ήταν κωφάλαλος και νομίζω ότι απλώς φοβήθηκε. Δεν μπορούσε να ακούσει τις προειδοποιήσεις τους. Δεν μπορούσε να ακούσει τις εντολές να σταματήσει ή να μείνει μακριά τους", δήλωσε ο αδερφός του Jay.
 
 
Ο Φρανκ Πέρι, επικεφαλής του πολιτειακού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, δήλωσε ότι το περιστατικό ερευνάται από την εισαγγελία, την Τροχαία του Εθνικού Δικτύου και το Γραφείο Ερευνών της Πολιτείας.

«Ας αποφύγουμε τις εικασίες και τα συμπεράσματα πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ανεξάρτητους φορείς» επισήμανε ο Πέρι σε μια ανακοίνωση χθες.
 
Η Τροχαία του Εθνικού Δικτύου σημείωσε από την πλευρά της σε μια ανακοίνωση ότι ένα στέλεχός της προσπάθησε να σταματήσει έναν οδηγό στον αυτοκινητόδρομο 485 που είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Ο οδηγός διέφυγε και έπειτα από μια σύντομης διάρκειας καταδίωξη σταμάτησε το όχημά του στην άκρη του δρόμου και βγήκε έξω.

Οι δύο άνδρες «διαπληκτίστηκαν» και τότε ο αστυνομικός πυροβόλησε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Ο οδηγός ξεψύχησε επί τόπου.
 
Η Όντρια Μπρίτζες, ειδική πράκτορας του Γραφείου Ερευνών της Πολιτείας υπεύθυνη για την περιοχή του Σαρλότ, επιβεβαίωσε τα στοιχεία του οδηγού και τα στοιχεία του αστυνομικού, που ονομάζεται Τζερμάιν Σόντερς.

Ο Σόντερς έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται το υλικό από την κάμερα του περιπολικού και την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στη στολή του αστυνομικού.

Η οικογένεια του Χάρις απηύθυνε έκκληση τα στελέχη επιβολής του νόμου να εκπαιδεύονται στον τρόπο που θα αντιμετωπίζουν τους κωφούς οδηγούς.

«Η αστυνομία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί για το πώς να επικοινωνεί με κωφούς ανθρώπους, πώς γίνεται αυτό και πώς θα αποφεύγει καταστάσεις όπως η συγκεκριμένη προκειμένου να μην συμβούν ξανά» είπε ο αδελφός του θύματος, Σαμ, που είναι επίσης κωφός, στον τηλεοπτικό σταθμό WSOC χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση