Τα τουρκικά άρματα συνεχίζουν για δεύτερη μέρα να επιχειρούν εντός της Συρίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 15:02 Τα τουρκικά άρματα συνεχίζουν για δεύτερη μέρα να επιχειρούν εντός της Συρίας

Συνεχίζεται η τουρκική επιχείρηση 'Ασπίδα του Ευφράτη' εντός του συριακού εδάφους. Με εθνικιστές κορώνες έγινε δεκτή από τα Τουρκικά ΜΜΕ. Που μετακινούνται οι Κούρδοι και πως εμπλέκονται οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποσύρεται ανατολικά του Ευφράτη, δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε τηλεφωνική επαφή που είχαν νωρίς σήμερα το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έδωσαν έμφαση στο ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ θα συνεχιστεί από κοινού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο ρόλος της YPG αποτελεί ένα σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πολιτοφυλακή αυτή στη μάχη που δίνει κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενώ η Τουρκία θεωρεί τη YPG προέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ενισχύονται οι τουρκικές δυνάμεις

Δέκα τουρκικά άρματα μάχης, ασθενοφόρα και βαρειά οχήματα διέσχισαν σήμερα τα σύνορα με τη Συρία από τη μικρή πόλη Καρκαμίς, στη νοτιοανατολική Τουρκία, και εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας, ανακοίνωσε παράλληλα φωτορεπόρτερ του AFP.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε και δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται εκεί, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον 9 επιπλέον τουρκικά άρματα μάχης εισήλθαν στη βόρεια Συρία από την τουρκική μεθοριακή πόλη Καρκαμίς στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής που έχει στόχο την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή γύρω από την συριακή πόλη Τζαραμπλούς καθώς και να εμποδιστούν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες να καταλάβουν εδάφη.

Την ίδια ώρα και υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι περισσότερα από 20 τουρκικά άρματα μάχης βρίσκονται τώρα στη Συρία και ότι ανάλογα με τις ανάγκες θα σταλούν επιπλέον άρματα μάχης και κατασκευαστικά μηχανήματα.

"Χρειαζόμαστε κατασκευαστικά μηχανήματα για την διάνοιξη δρόμων και μπορεί να χρειαστούμε κι άλλα τις ερχόμενες ημέρες. Επίσης έχουμε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συριακή πλευρά. Μπορεί να τα θέσουμε σε λειτουργία αν χρειαστεί", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η αποστολή αυτή επιπλέον αρμάτων μάχης από την Τουρκία στη Συρία εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη", που ξεκίνησε χθες, κατά την οποία Σύροι αντάρτες κατάφεραν με την υποστήριξη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών να εισέλθουν στην Τζαραμπλούς, ένα από τα τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στην συριακή μεθόριο με την Τουρκία, στην πρώτη μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιεί η Τουρκία με την υποστήριξη των ΗΠΑ στη γειτονική της Συρία.

Πανηγυρικό ύφος από τα ΜΜΕ

Ο Τουρκικός Τύπος που έχει υιοθετήσει έναν αρκετά εθνικιστικό τόνο, όπως σχολιάζει το AFP, χαιρετίζει σήμερα το πρωί την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη γειτονική χώρα, ενώ μερικές εφημερίδες, όπως η Hurriyet που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, κάνουν λόγο για τον θάνατο κατά την επίθεση αυτή περίπου 100 τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές που επικαλείται η Hurriyet, ο τουρκικός στρατός δεν είχε καμία απώλεια.

"Ο Mehmetçik βρίσκεται στη Συρία!", γράφουν οι εφημερίδες Sözcü και Milliyet. Το υποκοριστικό Mehmetçik (ο μικρός Μεχμέτ) είναι το όνομα που δίνουν χαϊδευτικά στους φαντάρους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, περίπου 300 ως 500 Τούρκοι στρατιώτες μετέχουν στην επιχείρηση αυτή, τη μεγαλύτερη που έχει εξαπολύσει ποτέ η Τουρκία από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Συρία.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μόνον ένας Σύρος αντάρτης σκοτώθηκε και 10 τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση.

Πηγή: ΑΠΕ, news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση