Κλαίει όλη η Ιταλία - Κατευόδιο σ’ εκείνους που χάθηκαν στα ερείπια – Τα δάκρυα της συζύγου του Ρέντσι, ένα γράμμα στην Τζούλια και ο πιστός σκύλος

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016 19:42 Κλαίει όλη η Ιταλία - Κατευόδιο σ’ εκείνους που χάθηκαν στα ερείπια – Τα δάκρυα της συζύγου του Ρέντσι, ένα γράμμα στην Τζούλια και ο πιστός σκύλος
- Η Ιταλία πενθεί για το χαμό 291 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό της περασμένης Τετάρτης
- Σπαραγμός και οδύνη στις κηδείες των θυμάτων στην περιφέρεια Μάρκε
- «Αντίο μικρούλα, συγγνώμη που αργήσαμε» έγραψε ένας διασώστης και άφησε το σημείωμα πάνω στο φέρετρο του κοριτσιού που θυσιάστηκε για την αδερφούλα του
- Γιούχαραν τον Ματέο Ρέντσι την ώρα που έφευγε
- Ένα καφέ κοκεράκι δεν έφυγε στιγμή δίπλα από το φέρετρο του αφεντικού του
- Συγκλονιστικές φωτογραφίες και video

Παντού δακρυσμένα πρόσωπα. Συγγενείς των νεκρών από τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την Ιταλία τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης (24.08.2016) συγκεντρώθηκαν σε ένα γυμναστήριο στο Άσκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των Απεννίνων για να αποχαιρετίσουν για πάντα τους αγαπημένους τους.

Ανθρώπους που καταπλακώθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας του σεισμού των 6,2 Ρίχτερ που βύθισε την Ιταλία στο πένθος. Ο προσωρινός απολογισμός έχει ανέβει στους 291 νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ιταλικών αρχών. Οι αγνοούμενοι είναι άγνωστοι πόσοι είναι. Και όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί στα ερείπια, λιγοστεύουν.

Τραγικές φιγούρες, άλλες μαυροντυμένες, άλλες όχι. Δακρύζουν για τους αγαπημένους που χάθηκαν σε μια στιγμή. Παρόντες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αγκνέζε, η οποία δεν σταμάτησε στιγμή να σκουπίζει τα δάκρυα από τα μάτια της. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αγκάλιασε πολλούς από τους συγγενείς των νεκρών, σε μια προσπάθεια να τους παρηγορήσει. Πως είναι αυτό δυνατό όταν ξέρεις πως δεν θα ξαναδείς τον δικό σου άνθρωπο.

Μόνο που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν πέρασε εύκολα. Αποχωρώντας από το γυμναστήριο όπου έγινε η τελετή, κάποιοι τον αποδοκίμασαν. Η αποκάλυψη πως η κυβέρνηση «έκοψε» κονδύλια 45 εκατ. ευρώ από τα αντισεισμικά κονδύλια αλλά και το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ήξεραν πως τα περισσότερα κτίρια στο Αματρίτσε ήταν ετοιμόρροπα δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν. Όση θλίψη κι αν ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του Ιταλού πρωθυπουργού!

Εκεί ήταν και ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα κι άλλοι υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι όπως οι πρόεδροι της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας Λάουρα Μπολντρίνι και Πιέτρο Γκράσο και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Κάποιοι από τους συγγενείς των νεκρών, ήταν και οι ίδιοι τραυματίες. Αλλά ήταν εκεί, κοντά τους ως το τέλος. Χαρακτηριστική η φωτογραφία ενός άνδρα υποβασταζόμενου, που χρειάστηκε να αποχωρήσει από το χώρο της τελετής με φορείο του Ερυθρού Σταυρού.

Ανάμεσα στα 35 φέρετρα της Αρκουάτα και της Πέσκαρα ντελ Τρόντο, το μικρό ανήκει στην εννιάχρονη Τζούλια, το σώμα της οποίας προστάτευσε την αδελφή της Τζιόρτζια, πέντε ετών. Το μικρό κοριτσάκι ήταν από τους τελευταίους ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί από τα ερείπια. Πάνω στο λευκό φέρετρο της Τζιόρτζια, κολλημένο ένα σημείωμα. Ήταν από έναν διασώστη που της ζητούσε συγγνώμη γιατί άργησαν να τη βρουν και ίσως αυτό να της στοίχισε τη ζωή.

Υπήρχαν κι άλλα μικρά φέρετρα. Ανήκουν σε κάποια από τα 21 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό.

Συγκλονιστική και η εικόνα ενός σκυλάκου, ενός καφέ κόκερ που δεν έφυγε ούτε στιγμή δίπλα από το φέρετρο του αφεντικού του. Πιστός μέχρι την τελευταία ώρα.

Φωτογραφία ilmessaggero.itΦωτογραφία ilmessaggero.it

 

Όλα τα φέρετρα θα μεταφερθούν και να ταφούν στους ιδιαίτερους χώρους καταγωγής τους. Οι συγγενείς ζήτησαν με επιμονή να επιλεγούν, όταν είναι δυνατόν, τα νεκροταφεία των διαφόρων χωριών -έστω και αν έχουν υποστεί ζημιές- για να μπορέσουν να επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων.

«Θέλησα να περπατήσω μέσα στα ερείπια, αμέσως μετά τον σεισμό και να βρω τον σταυρό της εκκλησίας μας, που ήταν κάτω από τα συντρίμμια. Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο, ακόμη και μέσα σε αυτές τις τρομερά δύσκολες συνθήκες», είπε με έμφαση ο επίσκοπος της περιφέρειας Μάρκε. «Μην φοβάστε να φωνάξετε τον πόνο σας, αλλά μην χάσετε την ελπίδα. Μαζί θα οικοδομήσουμε και πάλι τα σπίτια και τις εκκλησίες μας, θα ξαναδώσουμε ζωή στη γη μας αυτή», τόνισε ο επίσκοπος του Άσκολι Πιτσένο, Τζοβάνι Ντ' Έρκολε.

Μερικές από τις οικογένειες επέλεξαν, ωστόσο, να μην συμμετάσχουν στην επίσημη τελετή και να κηδέψουν νωρίτερα τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η κηδεία των θυμάτων του Αματρίτσε πρόκειται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Πιθανώς, όμως, χωρίς τα φέρετρα, μόνον με μια συμβολική τελετή, διότι δεν είναι ακόμη δυνατόν να εξακριβωθεί πόσοι είναι οι αγνοούμενοι του σεισμού.

Στο χωριό Ακούμολι, κοντά στο Αματρίτσε, μετά τις εκατοντάδες μετασεισμούς των τελευταίων ημερών, το έδαφος υποχώρησε κατά είκοσι και πλέον εκατοστά, ενώ θα χρειασθεί περίπου μια εβδομάδα για να επισκευασθεί η κύρια γέφυρα του δρόμου που συνδέει ό,τι έχει μείνει από το Αματρίτσε με τη γύρω περιοχή. Και οι μετασεισμικές δονήσεις, που τόσο πανικό σπέρνουν στους άστεγους που βρίσκονται στους καταυλισμούς, ακόμη, δυστυχώς, δεν έχουν σταματήσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, ANSA / ΑΠΕ - ΜΠΕ

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση