35 άμαχοι νεκροί από τουρκικό βομβαρδισμό στη Συρία!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016 13:11 35 άμαχοι νεκροί από τουρκικό βομβαρδισμό στη Συρία!
Δεν έχει τέλος το δράμα των αμάχων στην εμπόλεμη Συρία. Σχεδόν 24 ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση στις κηδείες των θυμάτων προηγούμενου βομβαρδισμού άλλο ένα μακελειό σημειώνεται. Αυτή τη φορά όχι από επίθεση των τζιχαντιστών, ούτε των ανταρτών ούτε των δυνάμεων του Άσαντ. Αυτή τη φορά 35 άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά των Τούρκων!

Τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού και οι βομβαρδισμοί τουρκικών αεροσκαφών στη βόρεια Συρία, όπου εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα η Άγκυρα κάνει επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών αλλά και των Κούρδων, έπληξαν αμάχους. Αρχικά, ο απολογισμός που έδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν 20 νεκροί. Λίγο αργότερα όμως, ήρθε ένας νέος απολογισμός, ακόμη πιο βαρύς: 35 νεκροί, όλοι άμαχοι.

"Τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν και 50 ακόμη τραυματίστηκαν από πυρά του τουρκικού πυροβολικού και τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές σήμερα το πρωί στο χωριό Τζεμπ ελ-Κούσα, νοτίως της συριακής πόλης Τζαραμπλούς, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπνέλ Ραχμάν. Το χωριό βρίσκεται επίσης σε μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο πολιτοφυλακών που είναι σύμμαχοι των Κούρδων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως σε άλλη επίθεση 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο ένα αγρόκτημα κοντά στο χωριό αλ-Αμάρνα, το οποίο κατέλαβαν σήμερα υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες από πολιτοφυλακή προσκείμενη στους Κούρδους.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων που έχει καταγραφεί από την έναρξη, την περασμένη Τετάρτη (24.08.2016), της τουρκικής επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη" που έχει στόχο να εκδιώξει το Ισλαμικό από τα τουρκικά σύνορα και να σταματήσει την προώθηση των κούρδων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί επικεντρώνονται νοτίως της Τζαραμπλούς, πρώην προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στα τουρκικά σύνορα και πρώτης περιοχής που πέφτει στα χέρια των ανταρτών τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα.

Το χωριό Τζεμπ ελ-Κούσα βρίσκεται 14 χλμ. νοτίως της Τζαραμπλούς και τελεί υπό τον έλεγχο ντόπιων μαχητών που υποστηρίζονται από τις κουρδικές δυνάμεις. Το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι μεταξύ των μαχητών αυτών υπάρχουν νεκροί από τον τουρκικό βομβαρδισμό.

Στο μεταξύ, σύροι αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Τουρκία κατέλαβαν δύο χωριά από δυνάμεις συμμαχικές των υποστηριζόμενων από τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βόρεια Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι μαχητές του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τζαραμπλούς, συμμάχου των SDF, αποσύρθηκαν από τα χωριά αλ-Αμάρνα και Άιν αλ-Μπάιντα καθώς οι αντάρτες, υποστηριζόμενοι από τουρκικά άρματα μάχης, προωθήθηκαν εναντίον τους.

Οι SDF περιλαμβάνουν την ισχυρή κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), έναν από τους δηλωμένους στόχους της επέμβασης της Τουρκίας στον συριακό πόλεμο. Οι YPG, ωστόσο, έχουν πει πως οι μαχητές τους έχουν αποσυρθεί από την περιοχή η οποία έχει τεθεί στο στόχαστρο. Διοικητής των σύρων ανταρτών δήλωσε πως οι αντάρτες κατέλαβαν επίσης το χωριό Νταμπίς.

Το Σάββατο συγκρούσεις ξέσπασαν για πρώτη φορά μεταξύ τουρκικών αρμάτων μάχης και Κούρδων μαχητών ή ανταρτών υποστηριζόμενων από Κούρδους μαχητές στην περιοχή αλ-Αμαρνέ, επίσης νοτίως της Τζαραμπλούς.

Επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ

Νωρίτερα, στο μεταξύ, τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του αεροδρομίου της πόλης Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan. Οι αρχές θεωρούν ότι την επίθεση διέπραξαν Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί στην επίθεση. Οι επιβάτες και οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου πάντως κλήθηκαν ή μεταφέρθηκαν εσπευσμένα εντός του τερματικού του αεροδρομίου για λόγους ασφαλείας, διευκρίνισε το Doğan.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση