Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για «εβδομάδα των Παθών»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 11:17 Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για «εβδομάδα των Παθών»

Η Μεγάλη Εβδομάδα για την Κυβέρνηση ξεκινάει την Δευτέρα. Έρχεται κύμα αντιδράσεων από κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Μαύρη εβδομάδα θα είναι αυτή που ακολουθεί για την κυβέρνηση αφού κάθε μέρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα των πολιτικών της επιλογών σε όλους τους τομείς που εκκρεμεί η υλοποίηση πολιτικών αποφάσεων όπως είναι οι τηλεοπτικέ άδειες, η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων της πρώτης αξιολόγησης, η καταβολή των συντάξεων αλλά και η λήξη της προθεσμίας για την καταβολή της δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης για την πληρωμή του φόρου.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε κυβερνητικό στέλεχος στο TheTOC.gr, δεν θα συνιστούσε στην Κουμουνδούρου να …παραγγείλει δημοσκόπηση τις επόμενες ημέρες αφού περιμένει ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια θα πιάσει….ταβάνι. 

Ο κυβερνητικός Γολγοθάς θα ξεκινήσει την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου καθόσον αποτελεί την τελευταία ημερομηνία για την καταβολή της πρώτης δόσης των υπερθεματιστών. Ήδη έχουν καταβάλει την πρώτη δόση οι κ.κ. Μαρινάκης και Αλαφούζος και αναμένεται με αγωνία να καταβάλουν τα αντίστοιχα ποσά οι κ.κ. Καλογρίτσας και Κυριακού.

Σε κάθε περίπτωση η αναμονή καταβολής της πρώτης δόσης γίνεται εν μέσω μίας σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών όπου τόσο η ΝΔ όσο και ο Alpha έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά της επιτροπής διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Οι «καυτές» ΔΕΚΟ

Η ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να είναι …Μεγάλη Τρίτη για την κυβέρνηση αφού θα πρέπει να ψηφίσει τις ουρές των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη με τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ και ισχυρές κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και οι αυξήσεις των εισφορών στα ταμεία για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποτελεί casius belli για χιλιάδες εργαζόμενους στην ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στην ΕΥΑΘ κ.α καθώς και για τους νέους αγρότες, μηχανικούς και δικηγόρους οι οποίοι θα δουν τις εισφορές τους να διπλασιάζονται λίγους μήνες μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού. 

Το αγκάθι των συντάξεων

Η Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι η Μεγάλη Τετάρτη των συνταξιούχων αφού εκείνη την ημέρα καταβάλλονται οι κύριες συντάξεις στο πρώην ΙΚΑ. Παρά τα αιτήματα των Ταμείων να αξιοποιήσουν κονδύλια από τα κεφάλαια του ΑΚΑΓΥΕ, φαίνεται ότι οριακά βρέθηκαν τα ποσά για την καταβολή των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι είναι εξοργισμένοι από την στάση της κυβέρνησης που επιμένει ότι μόνο ένα 5%- 10% είδε μειώσεις στις επικουρικές όταν μειώσεις της τάξης του 50% φαίνεται ότι είχε ένας σημαντικός αριθμός που ξεπερνά τα ποσοστά που δίνει η κυβέρνηση. 

Οι τελευταίες ημέρες της επόμενης εβδομάδας είναι η Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή της κυβέρνησης αφού τελειώνει η προθεσμία καταβολής του ΕΝΦΙΑ και της 2ης δόσης για την εφορία. Χιλιάδες νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά τις οφειλές για ΕΝΦΙΑ και εφορία την ίδια στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα περίπου 1 εκατ. Εργαζόμενοι έχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από δύο μήνες έως και ένα έτος. 

Έρχονται κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τα συνδικάτα τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και του δημοσίου σε συνεργασία με τις ενώσεις των δικηγόρων, των μηχανικών και των αγροτών συντονίζουν την δράση και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο ενόψει και των συνομιλιών με το κουαρτέτο για τα εργασιακά.

Σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των συνδικάτων έχουν διαδραματίσει οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού οι οποίες δεν εκπληρώθηκαν για την μη ιδιωτικοποίηση σημαντικών ΔΕΚΟ καθώς και οι επιθέσεις των υπουργών κ.κ. Πολάκη και Βερναρδάκη κατά της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι αναφέρουν στο TheTOC.gr ότι γίνονται διαβουλεύσεις προκειμένου να προκηρυχτεί μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και πορεία μέσα στον Οκτώβρη με την συμμετοχή εργαζομένων, συνταξιούχων και σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.  

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση