Τριγμοί στις αγορές από την ελεύθερη πτώση της Deutsche Bank

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 18:56 Τριγμοί στις αγορές από την ελεύθερη πτώση της Deutsche Bank
Ανησυχία και στην Ελλάδα προκαλεί η ελεύθερη πτώση των μετοχών του τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank.
 
Οι φόβοι ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα επιμείνουν στο πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων στη γερμανική τράπεζα λόγω πώλησης τοξικών χρηματοοικονομικών προϊόντων στο παρελθόν, σε συνδυασμό με την πληροφορία που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Focus ότι η Άνγκελα Μέρκελ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης, οδήγησαν τη μετοχή της Deutsche Bank να καταγράψει τις τελευταίες ημέρες τις χαμηλότερες τιμές της εδώ και δύο δεκαετίες.
 
Σημειώνεται ότι από την αρχή του χρόνου η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει χάσει περίπου το μισό της αξίας της, ενώ μετά το χθεσινό -7,5%, την Τρίτη η καθοδική πορεία συνεχίζεται ενισχύοντας και πάλι το φάντασμα του bail-in στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Στις 12.48 ώρα Φρανκφούρτης η μετοχή της τράπεζας έχανε 2.8 μονάδες και βρισκόταν στα 10.24 ευρώ.
 
Και μπορεί η ίδια η τράπεζα να διέψευσε ότι επιχείρησε να ζητήσει οικονομική βοήθεια στα πολιτικά γραφεία του Βερολίνου και να αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, οι αγορές ωστόσο κινούνται νευρικά, με τις παράπλευρες απώλειες να φτάνουν μέχρι την Αθήνα.
 
Διάγραμμα του Bloomberg που απεικονίζει την καθοδική πορεία της μετοχής της Deutsche Bank
Διάγραμμα του Bloomberg που απεικονίζει την καθοδική πορεία της μετοχής της Deutsche Bank
 
Θωρακίζονται οι ελληνικές τράπεζες
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης Τραπεζών της Ευρώπης (SRM) ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες να παρουσιάσουν τα λεγόμενα «πλάνα επιβίωσης» (recovery plans) που αφορούν τη διαχείριση ενός πιθανού «ατυχήματος», τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται, ωστόσο, για μια προγραμματισμένη διαδικασία που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και δεν πραγματοποιείται λόγω των πρόσφατων αναταραχών στις αγορές λόγω των ανησυχιών που αφορούν την κεφαλαιακή επάρκεια της Deutsche Bank. Στα recovery plans, ειδικότερα, οι τράπεζες καλούνται να περιγράψουν το πώς θα διαχειριστούν την πιθανότητα να χρειαστούν διάσωσή τους με νέα κεφάλαια, χωρίς όμως να "κουρέψουν" τις καταθέσεις των πελατών τους.
 
Tην ίδια στιγμή, πάντως, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα είδος πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων ως προϋπόθεση για την σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
 
Aπό την αρχή του χρόνου η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει χάσει περίπου το μισό της αξίας της, ενώ μετά το χθεσινό -7,5%, την Τρίτη η καθοδική πορεία συνεχίζεται ενισχύοντας και πάλι το φάντασμα του bail-in στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης
Aπό την αρχή του χρόνου η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει χάσει περίπου το μισό της αξίας της, ενώ μετά το χθεσινό -7,5%, την Τρίτη η καθοδική πορεία συνεχίζεται ενισχύοντας και πάλι το φάντασμα του bail-in στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης
 
Επιχείρηση καθησυχασμού από τη Μέρκελ
 
Εν τω μεταξύ, σε σημερινές της δηλώσεις η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα της ότι η Deutsche Bank θα αντιμετωπίσει γρήγορα τα «προσωρινά», όπως τα χαρακτήρισε, προβλήματά της. Ειδικότερα, σε ερώτηση που δέχθηκε σε συνέντευξη τύπου για το αν το Βερολίνο ανησυχεί για την Deutsche Bank και για το κατά πόσον σκέφτεται να προσφέρει στήριξη στην γερμανική τράπεζα, η κα. Μέρκελ απάντησε: 
«Θέλω να πω μόνο ότι η Deutsche Bank είναι μέρος της γερμανικής τραπεζικής βιομηχανίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και φυσικά ελπίζουμε ότι όλες οι εταιρείες, ακόμα και αν αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα, μπορούν να αναπτυχθούν προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο πέρα από αυτό» πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.
 
Το θέμα του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού προκαλεί ωστόσο πονοκεφάλους στην καγκελαρία, η οποία θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει μια κρατική διάσωση, λίγους μήνες πριν την είσοδο σε μια εκλογική χρονιά.
«Ξεπερνά κάθε φαντασία το ενδεχόμενο να βοηθήσουμε την Deutsche Bank με τα χρήματα των φορολογουμένων» ανέφερε ο Hans Michelbach, βουλευτής του κόμματος της κ. Μέρκελ. «Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε δημόσια κατακραυγή. Το πολιτικό σύστημα θα έχανε την αξιοπιστία εάν η κυβέρνηση προχωρούσε σε παρέμβαση», τόνισε.
 
«Σε μια χρονιά εκλογών, οτιδήποτε υποδηλώνει ότι δίνονται χρήματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα έρθει αντιμέτωπο με κριτική», αναφέρει ο Γιοργκ Ρόχολ, του ESMT στο Βερολίνο. Η όποια διάσωση «θα θεωρείτο ως αυτό ακριβώς που επικρίνει ο κόσμος – ότι τα κέρδη παραμένουν ιδιωτικά αλλά οι ζημιές μοιράζονται στην κοινωνία», αναφέρει.
 
Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα της ότι η Deutsche Bank θα αντιμετωπίσει γρήγορα τα «προσωρινά», όπως τα χαρακτήρισε, προβλήματά της
Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα της ότι η Deutsche Bank θα αντιμετωπίσει γρήγορα τα «προσωρινά», όπως τα χαρακτήρισε, προβλήματά της
 
Στο μάτι του κυκλώνα
 
Η γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να διασώσει την Deutsche Bank, αν η οικονομική της κατάσταση χειροτερεύσει αρκετά, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Επενδύσεων της Allianz Global Investors, Andreas Utermann.
 
«Δεν πιστεύω καθόλου όσα έρχονται από την Γερμανία σχετικά με το ότι η χώρα δεν θέλει να επέμβει τελικά σε περίπτωση που η Deutsche Bank βρεθεί πραγματικά σε κίνδυνο. Είναι πολύ σημαντική η τράπεζα για τη γερμανική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.
 
Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να βάλουν ένα τέλος στη συζήτηση για μια ενδεχόμενη διάσωση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ να δηλώνει τη Δευτέρα πως δεν υπάρχει «βάση» για εικασίες σχετικά με κρατική χρηματοδότηση της γερμανικής τράπεζας.
 
Υπενθυμίζεται ότι το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Focus υποστήριζε ότι η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν ότι το Βερολίνο δεν σκοπεύει να παρέμβει υπέρ της τράπεζας στη διαμάχη της με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ούτε να την στηρίξει σε περίπτωση που χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια.
 
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να επέμβει, στην περίπτωση που αυτό γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία, με την τιμή της μετοχής να πέφτει υπερβολικά χαμηλά», σημείωσε ο Utermann.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση