Διασταυρώνουν τα ξίφη Σόιμπλε και Ντράγκι στο Βερολίνο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 19:46 Διασταυρώνουν τα ξίφη Σόιμπλε και Ντράγκι στο Βερολίνο
Crash-test στις σχέσεις Βερολίνου-Φρανκφούρτης θα αποτελέσει η επίσκεψη του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της γερμανικής βουλής.
 
Αν και τυπικά στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του επικεφαλής της ΕΚΤ και γερμανών βουλευτών για σειρά θεμάτων, η σύγκρουση αναμένεται να επικεντρωθεί στην «χαλαρή» νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια. Μια πολιτική που συγκεντρώνει εδώ και καιρό τα πυρά των συντηρητικών βουλευτών της Γερμανίας, μεταξύ αυτών και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Η παρουσία Ντράγκι στην Bundestag έχει κάτι το ασυνήθιστο και σημειολογικά. Ένας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε ένα εθνικό κοινοβούλιο μιας χώρας που συμμετέχει στη ζώνη του ευρώ. Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν όταν ο κ. Ντράγκι βρέθηκε και πάλι στο γερμανικό κοινοβούλιο.
 
Η επίσκεψη Ντράγκι θα επιβεβαιώσει -όπως όλα δείχνουν- το ρήγμα ανάμεσα στο Βερολίνο και την ΕΚΤ, με τη γερμανική κυβέρνηση να αντιτίθεται σφόδρα στην πολιτική που ακολουθεί η Φρανκοφούρτη για την τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολύ χαμηλά ή μηδενικά επιτόκια και παροχή φθηνού χρήματος. Στη θέση αυτών, το Βερολίνο ζητά περαιτέρω ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μείωση των χρεών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
 
Τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε ιδιαίτερα επιθετικές μειώσεις επιτοκίων και έχει διοχετεύσει πάνω από ένα τρισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη να είναι μέτρια και τον πληθωρισμό μετά βίας πάνω από το μηδέν, πολύ κάτω από το στόχο για επίπεδα κοντά στο 2%, οι επικρίσεις εναντίον της εντείνονται.
 
 
«Πρόβα τζενεράλε» ενόψει της σύγκρουσης
 
Μια πρόγευση των όσων θα του καταλογίσουν οι βουλευτές της Bundestag είχε ο κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
«Δεν αρέσουν οι πολιτικές σας στον κόσμο. Και εσείς αυτό το αγνοείτε, παρά το γεγονός ότι λέτε πως βρίσκετε τις συζητήσεις αυτές γόνιμες» ανέφερε ένας εκ των ευρωβουλευτών.
 
Ο κ. Ντράγκι δεν δίστασε όμως να δώσει και εκείνος το στίγμα που θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο, υπερασπιζόμενος με σθένος την πολιτική του. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι πολιτικές μας είναι αποτελεσματικές, ποτέ δεν έχουν δουλέψει καλύτερα και οι αλλαγές έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία. Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί για να επανεκκινήσει την οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα... η δουλειά μας είναι να εξετάσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ νομισματικής πολιτικής και δομικών μεταρρυθμίσεων, παρά το γεγονός ότι δεν προτείνουμε κάποιες συγκεκριμένες» σημείωσε.
 
Σημειώνεται ότι την τελευταία περίοδο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εξαπολύει σταθερά βολές προς τον κεντρικό τραπεζίτη της ευρωζώνης, κατηγορώντας τον για μια σειρά θεμάτων, από την άνοδο του ακροδεξιού AfD στη Γερμανία μέχρι τη μείωση των χρημάτων των γερμανών συνταξιούχων. Την ίδια στιγμή, ο κ. Σόιμπλε επιμένει σε μια σφιχτή οικονομική πολιτική στη χώρα του, κρατώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες, κάτι που σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους αποτελεί ανάχωμα στην τόνωση της γερμανικής οικονομίας και κατ'επέκταση εκείνης της ευρωζώνης.
Από τα πυρά του κ. Σόιμπλε δεν ξέφυγε ούτε το περίφημο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. «Νομίζω ότι το λένε QE. Δεν ξέρω καν τι σημαίνει» φέρεται να δήλωσε, με τη γνωστή του ειρωνεία, σε μια συνομιλία με γερμανούς βουλευτές.
Απέναντι σε όλες αυτές τις κριτικές, ο Ντράγκι εμφανίστηκε πολύ καλά προετοιμασμένος.
 
«Κάποιος θα έπρεπε να αναρωτηθεί τι θα συνέβαινε εάν δεν είχαμε αυτήν την επεκτατική πολιτική. Η απάντηση είναι ότι θα είχαμε αποπληθωρισμό και υψηλότερη ανεργία» δήλωσε στο ευρωκοινοβούλιο.
 
Γιατί επιτίθεται ο Σόιμπλε
 
Σε 122 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κέρδη της Γερμανίας στο διάστημα 2008-2015 από την θεαματική υποχώρηση του κόστους δανεισμού της με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της σε αρνητικό έδαφος. Ωστόσο, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει και επιμένει να τοποθετείται επικριτικά κατά της άκρως επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, στην οποία οφείλει το χαμηλό κόστος του δανεισμού της.
 
Η ανησυχία που εκφράζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ότι τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων, καθώς και τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται η ρευστότητα παγκοσμίως εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται, αυξάνουν εμμέσως τους κινδύνους για πληθωριστικές πιέσεις.
 
Σύμφωνα με την πάγια θέση του, η ευρωζώνη μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει αυτή την οικονομική φάση με «περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», κάτι που προϋποθέτει πρωτίστως περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη και όχι «χαλάρωση».
 
Αυτήν ακριβώς την άποψη επανέλαβε και την Τρίτη καλώντας τον Μάριο Ντράγκι να σταματήσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και να ζητήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.
 
Σε άρθρο του που φιλοξενείται στη συντηρητική γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σόιμπλε αναφέρει ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και αποτελούν αιτία σοβαρής και βάσιμης ανησυχίας.
 
«Θα μπορέσουμε να αφήσουμε αυτή τη φάση χαμηλών επιτοκίων πίσω μας μόνο εάν έχουμε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», ανέφερε ο Σόιμπλε. «Δεν θα το επιτύχουμε αυτό εάν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε παλαιά μονοπάτια με νέα χρήματα, αλλά μόνο εάν αλλάξουμε πορεία».
 
Χρειάζονται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεκινήσουν να μειώνουν τα «αβάστακτα υψηλά χρέη» τους προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά στα εξωτερικά σοκ, είπε ο Σόιμπλε.
 
Ο Γκίντερ Κριχμπάουμ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που προσκάλεσε τον Ντράγκι στο Βερολίνο για να εξηγήσει την πολιτική του στους βουλευτές, δήλωσε στο Reuters ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να περιμένει μια ειλικρινή συζήτηση.
 
«Είμαστε μέλη του κοινοβουλίου, όχι διπλωμάτες. Φυσικά και θα υπάρξουν κρίσιμα ερωτήματα, αλλά ο Ντράγκι μπορεί να το χειριστεί αυτό», δήλωσε ο Κριχμπάουμ, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές θα τον ρωτήσουν για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και την υγεία του ιταλικού τραπεζικού τομέα.
 
Ο Κριχμπάουμ δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι ουσιαστικά σαν μια αόρατη διάσωση για την χρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης και ότι αυτό ποτέ δεν εγκρίθηκε από τα κοινοβούλια.
 
«Φυσικά, η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Αλλά με τη σημερινή νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ υπό τον Ντράγκι προχωρά δραστικά μέχρι τα όρια της εντολής της», πρόσθεσε ο Κριχμπάουμ.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση