Βαριά ήττα Ομπάμα στη Γερουσία για την 11η Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016 21:41 Βαριά ήττα Ομπάμα στη Γερουσία για την 11η Σεπτεμβρίου
Την σοβαρότερη πολιτική ήττα και μάλιστα με διεθνείς επιπτώσεις υπέστη το απόγευμα της Τετάρτης από την αμερικανική γερουσία ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα.
 
Η Γερουσία απέρριψε το βέτο που έθεσε ο Ομπάμα στο νομοσχέδιο που επέτρεπε σε συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να κινηθούν νομικά εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Η υπόθεση πηγαίνει τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πιστεύεται ότι και εκεί το βέτο θα απορριφθεί, καθώς η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών είναι εξίσου ισχυρή. Για να εγκριθεί η απόρριψη του προεδρικύ βέτο, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της τα 2/3 των βουλευτών.
 
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εγκρίθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και έδινε το δικαίωμα στους αμερικανούς πολίτες να προβούν σε μηνύσεις και αγωγές σε βάρος της Σαουδαραβικής κυβέρνησης για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, καθώς οι 15 από τους 19 τρομοκράτες που τις εκτέλεσαν ήταν Σαουδάραβες.
 
Στο κενό το σκληρό lobbying από τη Σαουδική Αραβία
 
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Σαουσδαραβική κυβέρνηση ξόδεψε μεγάλα ποσά στην προσπάθειά της να αποτραπεί η έγκριση του νομοσχεδίου. Εναντίον του είχαν ταχθεί επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η General Electric Co και Dow Chemical Co, αλλά και σύμμαχοι της Ουάσιγκτον μεταξύ των οποίων και η ΕυρπωαΪκή Ενωση.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ασκήσει βέτο, με το επιχείρημα πως το νομοσχέδιο μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να πλήξει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, λέγοντας πως άλλες χώρες θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν προσχηματικά ως προηγούμενο ώστε να μηνύσουν αμερικανούς διπλωμάτες, στρατιωτικούς και εταιρείες, ακόμη και για ενέργειες στις οποίες προέβησαν οργανώσεις στο εξωτερικό οι οποίες έλαβαν βοήθεια, εξοπλισμό ή εκπαίδευση από τις ΗΠΑ.
 
Λευκός Οίκος εναντίον Γερουσίας με σκληρές εκφράσεις
 
Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του κατακεραυνώνει τη Γερουσία αναφέροντας ότι αυτή η ενέργειά της αποτελεί «το πιο ντροπιαστικό πράγμα που το σώμα έχει διαπράξει ποτέ από το 1983» εννοώντας την τελευταία φορά που ακυρώθηκε ένα προεδρικό βέτο.
 
Ο εκπρόσωπος του προέδρου Τζος Ερνεστ, κατηγόρησε τους γερουσιαστές ότι ουσιαστικά «παραιτήθηκαν από τις ευθύνες τους ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του αμερικανικού λαού»
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση