Γιούνκερ: Να μην κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016 10:01 Γιούνκερ: Να μην κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες

Η πολύνεκρη επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου δεν πρέπει να οδηγήσει στο κλείσιμο κάθε οδού που έχουν οι πρόσφυγες προς την Ευρώπη, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι λάθος να θεωρείται πως όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι εξ ορισμού ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις

Η πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε με ένα φορτηγό σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου δεν πρέπει να οδηγήσει στο κλείσιμο κάθε οδού που έχουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προς την Ευρώπη, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Χθες Παρασκευή ο πρώην ηγέτης του ξενοφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ υποστήριξε σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «ελεύθερη κίνηση των καλών ανθρώπων σημαίνει επίσης ελεύθερη κίνηση των κακών ανθρώπων. Να αναμένετε ότι η (συμφωνία) Σένγκεν θα κυριαρχήσει στον διάλογο που θα γίνει στην ΕΕ το επόμενο έτος».

Ο Φάρατζ υποστήριξε ακόμη σε άλλη ανάρτησή του ότι ο Χώρος Σένγκεν πιθανόν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, ειδικά εάν ο ύποπτος που σκοτώθηκε στο Μιλάνο είναι πράγματι ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας της Δευτέρας, καθώς αυτό θα σημαίνει πως κατάφερε να ταξιδέψει ανεμπόδιστα μέσω Γαλλίας ως την Ιταλία μετά την επίθεση.

Ο Γιούνκερ δήλωσε στις εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe ότι οι άνθρωποι που φεύγουν για να σωθούν από την τρομοκρατία πρέπει να μπορούν να βρίσκουν προστασία στην Ευρώπη και τόνισε ότι είναι λάθος να θεωρείται πως όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι εξ ορισμού ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρόσθεσε πάντως ότι χρειάζεται καλύτερη «διασυνοριακή συνεργασία» για να βελτιωθεί η ασφάλεια στην ΕΕ.

Τη Δευτέρα, ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 40 άλλους.

Ο ύποπτος, ο 24χρονος Άνις Άμρι, ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο, πέρασε από τη Λιόν μέσω του σιδηροδρομικού σταθμού Παρ-Ντιέ από όπου πήρε τρένο για το Σαμπερί την Πέμπτη κι από εκεί άλλο τρένο για το Μιλάνο μέσω Τορίνου, ανέφεραν χθες γαλλικά ΜΜΕ.

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι ανακοίνωσε ότι ο Άνις Άμρι σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στο Μιλάνο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας θεωρεί την επίθεση στην πλατεία Μπράιτσαϊτπλατς τρομοκρατική ενέργεια. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση