Βήμα πρώτο από Κούβα: Απελευθέρωσε πολιτικούς κρατούμενους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015 18:34 Βήμα πρώτο από Κούβα: Απελευθέρωσε πολιτικούς κρατούμενους

Τήρησε τη δέσμευσή της έναντι της Ουάσινγκτον η Κούβα και απελευθέρωσε 53 πολιτικούς κρατούμενους, συνεχίζοντας έτσι τις διαδικασίες διπλωματικής προσέγγισης των δύο χωρών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν θετικό βήμα και “ορόσημο” την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να πιέζει την Αβάνα ώστε να απελευθερωθούν και άλλοι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται πολιτικοί κρατούμενοι από τις ΗΠΑ.
Τα ονόματα των αποφυλακισθέντων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, όμως ο Λευκός Οίκος θα προωθήσει τη λίστα με τα στοιχεία τους στο Κογκρέσο και αναμένει ότι θα δημοσιοποιηθούν μέσω των βουλευτών και των γερουσιαστών.
Η συμφωνία για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων έγινε στις 17 Δεκεμβρίου μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Κούβας, Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο.
Οι πρώτες επίσημες συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κουβανών αξιωματούχων θα διεξαχθούν στις 21 και 22 Ιανουαρίου στην Αβάνα. Οι δύο χώρες αναμένεται ότι θα συζητήσουν κυρίως το θέμα της ίδρυσης πρεσβειών, αν και διατηρούν και οι δύο διπλωματικές αποστολές η μία στο έδαφος της άλλης.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση