Βερολίνο: Sms και selfie πριν το μακελειό - "Προσευχήσου για μένα"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016 13:31 Βερολίνο: Sms και selfie πριν το μακελειό - "Προσευχήσου για μένα"
Δέκα μέρες συμπληρώνονται από την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο και νέα στοιχεία για τις τελευταίες στιγμές του δράστη έρχονται στο φως. Μαζί και αποκαλύψεις για τις παραλήψεις των γερμανικών αρχών αλλά και μια λεπτομέρεια που στάθηκε ικανή να αποτρέψει να υπάρξουν πολλά περισσότερα θύματα.

Λίγα λεπτά πριν πατήσει το γκάζι της νταλίκας που είχε αρπάξει και πέσει με ταχύτητα 65 χιλιομέτρων την ώρα πάνω στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί σε μεγάλη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, ο 23χρονος θεωρούμενος δράστης Ανίς Αμρί είχε στείλει sms σε άγνωστο πρόσωπο και του είχε ζητήσει να προσευχηθεί για εκείνον!

Επικαλούμενη αναφορές άλλων γερμανικών μέσων, η Bild γράφει πως ο Τυνήσιος δράστης είχε στείλει μήνυμα από το κινητό του σε κάποιον γράφοντας: «Αδερφέ μου, όλα καλά με το θέλημα του Θεού. Είμαι στο αυτοκίνητο τώρα, προσευχήσου για μένα αδερφέ μου, προσευχήσου για μένα». Στη συνέχεια, έβγαλε την τελευταία selfie της ζωής του.

Εκείνο που δεν γνωρίζουν ακόμη οι γερμανικές αρχές ή δεν έχει διαρρεύσει, είναι ο άνθρωπος που έλαβε το μήνυμα του Αμρί. Είναι ο άνθρωπος που βοήθησε τον 23χρονο Τυνήσιο να κάνει την τρομοκρατική επίθεση με τους 12 νεκρούς; Η αστυνομία προχώρησε την Τετάρτη (28.12.2016) στη σύλληψη ενός 40χρονου Τυνήσιου, αλλά προς το παρόν δεν τον έχει «συνδέσει» με το μακελειό.

Ο άνδρας που συνελήφθη φέρεται να ήταν σε επικοινωνία με τον Αμρί. Ο 23χρονος θεωρούμενος δράστης είχε αποθηκεύσει το κινητό του 40χρονου στο τηλέφωνό του, το ίδιο που χρησιμοποίησε για να στείλει το sms λίγο πριν πέσει πάνω στο πλήθος!

«Οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι ενδέχεται να υπάρχει εμπλοκή του 40χρονου στην υπόθεση», ανέφεραν εκπρόσωποι της Εισαγγελίας από την Καρλσρούη. Ήδη, έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες στο διαμέρισμα και τον επαγγελματικό χώρο του συλληφθέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online οι έρευνες διεξάγονται στην περιοχή Τέμπελχοφ του Βερολίνου.

Το σύστημα που απέτρεψε μεγαλύτερο λουτρό αίματος

Είναι δυνατόν η νταλίκα που χρησιμοποιήθηκε ως φονικό όπλο από τον Ανίς Αμρί να είναι εκείνη που απέτρεψε την ύπαρξη περισσότερων θυμάτων; Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, τη στιγμή της σύγκρουσης του φορτηγού με τις ξύλινες κατασκευές της χριστουγεννιάτικες κατασκευές στην αγορά δίπλα στην Εκκλησία της Μνήμης ενεργοποιήθηκε αυτόματα ένα ηλεκτρονικό σύστημα προειδοποίησης ατυχημάτων που λειτουργεί στη νταλίκα με τη βοήθεια ραντάρ, με αποτέλεσμα το όχημα να φρενάρει απότομα.

Όπως εκτιμούν ειδικοί, εάν δεν είχε λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας, ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος.

Οι παραλήψεις

Ότι ο Αμρί βρισκόταν στο μικροσκόπιο των αρχών ήταν γνωστό. Όπως και ότι είχε προσφέρει τον εαυτό του στο Ισλαμικό Κράτος, ζητώντας να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας στο όνομα του ISIS. Καθώς οι έρευνες προχωρούν, αποκαλύπτονται τα λάθη και οι παραλείψεις που αν δεν υπήρχαν, ίσως να είχε αποφευχθεί η αιματηρή επίθεση.

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, ο 23χρονος Τυνήσιος είχε βρεθεί επτά (!) φορές στο στόχαστρο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Γερμανίας και ήταν υπό παρακολούθηση από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2016! Μάλιστα, τον Φεβρουάριο φέρεται να είχε επικοινωνήσει με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για να ζητήσει να γίνει καμικάζι αυτοκτονίας. Και ενώ υπήρχαν οι αναζητήσεις του στο ίντερνετ για το πως θα μπορούσε να κατασκευάσει βόμβα χρησιμοποιώντας ακόμη και εκρηκτικά ΤΝΤ, σε δυο αναφορές που έγιναν από την αντιτρομοκρατική για το ενδεχόμενο να ετοιμάζει τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, οι συντάκτες της θεωρούσαν πως κάτι τέτοιο ήταν απίθανο!

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και οι κινήσεις του Αμρί μετά την επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου. Οι Γερμανοί ψάχνουν (ακόμα) να βρουν την ακριβή διαδρομή που ακολούθησε ο 23χρονος αφού έφυγε από το Βερολίνο. Ο Ανίς Αμρί βρέθηκε νεκρός στο προάστιο Σαν Τζιοβάνι έξω από το Μιλάνο τέσσερεις ημέρες μετά την επίθεση, όταν σε έναν τυχαίο έλεγχο διαβατηρίων από την ιταλική αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών.

Μια ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, εθεάθη από δημόσια κάμερα σε δρόμο του Τορίνο. Παράλληλα άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμρί πέρασε και από την Ολλανδία. Δύο ημέρες μετά την επίθεση στο Βερολίνο ολλανδικές πληροφορίες κάνουν λόγο για «πιθανό πέρασμα» του Αμρί από τον σιδηροδρομικό σταθμό της ολλανδικής πόλης Νάιμεχεν στα σύνορα με τη Γερμανία. Γαλλικές πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ο Αμρί ταξίδεψε με λεωφορείο από την πόλη Νάιμεχεν στη Λυόν κι από εκεί έφτασε στο Μιλάνο, με τη βοήθεια ενός δικτύου συνεργών, που όπως φαίνεται είχε αναπτύξει σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας στο πτώμα του Αμρί, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες στη Ρώμη. Το ερώτημα στο οποίο εστιάζουν προς το παρόν οι αρχές είναι κατά πόσο το όπλο με το οποίο άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών ο Αμρί στο Μιλάνο είναι το ίδιο όπλο με το οποίο δολοφονήθηκε ο Πολωνός οδηγός της νταλίκας. Οι γερμανικές αρχές έχουν ήδη στείλει στη Ρώμη αντίγραφο της σφαίρας που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.

Με πληροφορίες από Bild, Süddeutsche Zeitung και Deutsche Welle

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση