Αεροπορική τραγωδία στο Κιργιστάν: Το αεροπλάνο σύρθηκε πολλά μέτρα αφού έπεσε πάνω στα σπίτια [pics, vids]

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 15:05 Αεροπορική τραγωδία στο Κιργιστάν: Το αεροπλάνο σύρθηκε πολλά μέτρα αφού έπεσε πάνω στα σπίτια [pics, vids]
- Σε λάθος του πιλότου οφείλεται η πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία
- Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων
- Το εμπορικό Boeing 747 συνετρίβη σε χωριού του Κιργιστάν ενώ επιχειρούσε προσγείωση
- Σύρθηκε για αρκετά μέτρα μέσα στο χωριό καταστρέφοντας ολοσχερώς περίπου 15 κτίρια
- "Σκοτώθηκαν ολόκληρες οικογένειες με τα παιδιά τους" λέει μάρτυρας
- Έξι παιδιά ανάμεσα στους 37 νεκρούς – Οι περισσότεροι είναι κάτοικοι του χωριού
- Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας
 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (16.01.2017) στο Κιργιστάν, όταν εμπορικό αεροπλάνο που είχε ναυλωθεί από τουρκική εταιρία συνετρίβη πάνω σε σπίτια σε χωριό κοντά στο αεροδρόμιο Μπανάς. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως εξαιτίας της πυκνής ομίχλης που είχε καλύψει τα πάντα και των λάθος χειρισμών του πιλότου, 37 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και τέσσερα από τα μέλη του πληρώματος, έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένας έχει διασωθεί.
 
Η τραγωδία σημειώθηκε περίπου στις 07:30 το πρωί (τοπική ώρα). Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Χονγκ Κονγκ με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη αλλά επρόκειτο να κάνει στάση στο Μανάς. 1,5 με 2 χιλιόμετρα μακριά από τον διάδρομο προσγείωσης, το αεροπλάνο συνετρίβη πάνω από σε 15 σπίτια ενός χωριού.
 
 
 
 
 
 
 
Οι κάτοικοι εκείνη την ώρα κοιμόντουσαν. Οικογένειες ολόκληρες με τα παιδιά τους ξεκληρίστηκαν. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Κομμάτια από το γιγαντιαίο Boeing 747-400 πάνω σε σπίτια. Οι τροχοί του μέσα σε δωμάτια όπου κάποτε έσφυζαν από ζωή.
 
 
 
 
 
 
 
«Είδα το ταβάνι του σπιτιού να έρχεται κατά πάνω μου» είπε μια γυναίκα που σώθηκε. Η πρώτη της ενστικτώδης κίνηση ήταν να πάρει το παιδί της και να τρέξει. Άλλοι κάτοικοι του χωριού είπαν ότι το αεροσκάφος σύρθηκε για αρκετά μέτρα αφού συνετρίβη. Παρέσυρε ζωές και σπίτια. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός 37 νεκροί. Δεν αποκλείεται να αυξηθεί αφού οι έρευνες στα συντρίμμια συνεχίζονται. Τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν πτώματα και οι συγγενείς εκείνων που χάθηκαν, σπαράζουν.
 
 
 
 
 
 
 
 
Τα περισσότερα από τα θύματα είναι κάτοικοι του χωριού κοντά στο αεροδρόμιο του Μανάς, κοντά στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν Μπισκέκ. Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις, το δυστύχημα οφείλεται σε "σφάλμα του πιλότου", μετέδωσε το AFP.
 
 
 
 
 
 
 
Οι πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κιργιστάν Μουχαμετκαλί Αμπουλκαζίγιεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
 
Σύμφωνα με την διοίκηση του αεροδρομίου, το αεροσκάφος επρόκειτο να κάνει ενδιάμεση στάση στο Μανάς, κοντά στην πρωτεύουσα Μπισκέκ, προτού προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη προερχόμενο από το Χονγκ Κονγκ. Συνετρίβη σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας στις 7:31 π.μ (τοπική ώρα).
 
 
 
 
 
 
 
 
Αρχικά, Κιργίζιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το Boeing 747-400 ανήκε Turkish Airlines, αλλά στη συνέχεια η εταιρεία εμπορευματικών αερομεταφορών ACT Airlines ανακοίνωσε ότι ήταν δικό της. "Το TC-MCL αεροσκάφος μας, που εκτελούσε στις 16 Ιανουαρίου πτήση από το Χονγκ Κονγκ στο Μπισκέκ συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο Μπισκέκ στο τέρμα του διαδρόμου απογείωσης-προσγείωσης για άγνωστο λόγο", αναφέρει σε ανακοίνωσή της που έστειλε με email η εταιρεία.
 
 
 
 
Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Αλμάζμπεκ Αταμπάγιεφ διέταξε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος και ήδη η αρμόδια εισαγγελική αρχή ξεκίνησε να ερευνά τις συνθήκες της αεροπορικής τραγωδίας.
 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Κιργίζιο ομόλογό του, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση