Η μεγάλη σκακιέρα:«Βόμβες» Τράμπ και ρελάνς της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 09:40 Η μεγάλη σκακιέρα:«Βόμβες» Τράμπ και ρελάνς της Ευρώπης
Ανατριχίλα όχι μόνο στους ευρωπαίους αλλά και  στο ΔΝΤ προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ λίγες μέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. 
 
Οι απειλές του για επιβολή σκληρών δασμών και εμπορικών ποινών, η προσωπική επίθεση στην γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για το προσφυγικό και οι σχεδιασμοί του για τη δαπανηρή δημοσιονομική πολιτική προκάλεσαν αναταράξεις,προειδοποιήσεις και μεγάλη αγωνία για το μέλλον.
 
O νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
O νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
 
Το Βερολίνο αντέδρασε δυναμικά στην χοντροκομμένη παρέμβαση του αμερικανού προέδρου στα ευρωπαϊκά πράγματα και με την Μέρκελ να απαντά « Οι ευρωπαίοι κρατάμε την μοίρα μας στα χέρια μας» και τον Σόιμπλε να τον προειδοποιεί για το φλερτ με τον Πούτιν.
 
Ενώ το ΔΝΤ ανέδειξε πλήρως τους κινδύνους από την υλοποίηση της πολιτικής και των απειλών Τράμπ σείοντας τον κώδωνα ακόμη και για πρόκληση ενός οικονομικού πολέμου.    
 
 ΔΝΤ: Η πολιτική Τραμπ εμμέσως ή αμέσως μπορεί να επιφέρει οικονομικό πόλεμο.  
 
Το ΔΝΤ στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομία διατυπώνει την εκτίμηση και κατ επέκταση και τους φόβους ότι η πολιτική Τράμπ θα προκαλέσει μεγάλα ρίσκα και αμέσως ή εμμέσως μπορεί να προκαλέσει έναν οικονομικό πόλεμο.
 
" Ολοι καταλαβαίνουν"...Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τα ρίσκα της πολιτικής Τράμπ
" Ολοι καταλαβαίνουν"...Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τα ρίσκα της πολιτικής Τράμπ
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλή οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, το ΔΝΤ δεν ενσωμάτωσε στο βασικό σενάριό του εμπορικούς κινδύνους, καθώς πιστεύει ότι «όλοι καταλαβαίνουν πως η επιβολή σκληρών δασμών δεν θα φέρει τίποτε άλλο παρά "αντίμετρα" και πιθανούς "εμπορικούς πολέμους"». Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι εμπορικοί πόλεμοι ενδέχεται να προέλθουν έμμεσα και εξαιτίας της δαπανηρής δημοσιονομικής πολιτικής του κ. Τραμπ, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του πληθωρισμού, που με τη σειρά του θα προκαλέσει αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) και συνεπώς ανατίμηση του δολαρίου.
 
Η επίθεση Τραμπ στη Μερκελ και η απάντηση της Καγκελαρίου    
 
Με τη φράση «Νομίζω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας» απάντησε η Ανγκελα Μέρκελ στην πολιτικά άκομψη παρέμβαση του Ντ. Τράμπ στα ευρωπαϊκά πράγματα, τις οικονομικές...απειλές  και την επίθεση που εξαπέλυσε στην καγκελάριο για το προσφυγικό.
 
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
 
Η Μέρκελ η οποία διατηρεί με αξιοθαύμαστο τρόπο τον ορθολογισμό απέναντι στον ορατό ανορθολογισμό  του νέου πλανητάρχη ρωτήθηκε για όσα είπε ο Τράμπ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον  πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας.  
 
«Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας...Θα παραμείνω προσηλωμένη προκειμένου τα 27 κράτη μέλη να εργάζονται από κοινού προς το μέλλον (...) μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
 
Ερωτηθείσα σχετικά με την κριτική του Ντόναλντ Τραμπ στην μεταναστευτική πολιτική που η ίδια ακολουθεί, η Άγκελα Μέρκελ απάντησε: «Προσωπικά αναμένω την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Κατόπιν φυσικά θα συνεργαστούμε μαζί του σε κάθε επίπεδο». 
 
Γερμανικές κυβερνητικές πηγές έλεγαν την Δευτέρα πως η καγκελάριος εργάζεται για τον ορισμό ημερομηνίας αυτή την άνοιξη για μια συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
 
Η Μέρκελ έχει προσφερθεί να συναντήσει τον Τραμπ στις ΗΠΑ με την ιδιότητά της ως προέδρου της Ομάδας των 20 κορυφαίων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, σημείωναν οι  ίδιες πηγές.
 
Η καγκελάριος έχει μιλήσει μόνο μία φορά με τον Τραμπ, λίγο μετά την εκλογή του για να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα.   
 
Και για το φλερτ με τον Πούτιν προειδοποιεί ο Σόιμπλε τον Τραμπ    
 
Είχε προηγηθεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  ο οποίος τον προειδοποίησε ότι η εθνικιστική προστατευτική οικονομική πολιτική που επιθυμεί να εφαρμόσει μακροπρόθεσμα είναι καταστροφική. 
 
Ο γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε
Ο γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε
 
Την ίδια στιγμή, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το «πολιτικό φλέρτ» του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει τριγμούς στην «συμμαχία της Δύσης».
Μιλώντας στην Wall Street Journal, o Γερμανός Υπουργός ξεκαθάρισε μεν, πως σκοπεύει να εργαστεί "όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικά" με την κυβέρνηση του Τραμπ, αλλά δήλωσε πως θα ήταν λάθος να επιδιώξει εθνικιστικές οικονομικές πολιτικές και λάθος να ελαχιστοποιήσει την απειλή από τη ρωσική ανάμειξη.
 
"Όποιος θέλει ανάπτυξη –και θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι φιλική προς την ανάπτυξη- πρέπει να είναι υπέρ των ανοιχτών αγορών. Ο προστατευτισμός μπορεί να παρουσιάσει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά σχεδόν πάντα είναι καταστροφικός μακροπρόθεσμα", σημειώνει ο Σόιμπλε. 
Ο Γκάμπριελ τα σπάει: Μα το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW είναι στις ΗΠΑ! 
 
Αιχμηρή και καίρια η απάντηση του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας κ. Γκάμπριελ στην απειλή Τραμπ να φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Γερμανία.
 
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας κ. Γκάμπριελ
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας κ. Γκάμπριελ
 
 «Εάν πάτε στην Fifth Avenue όλοι έχουν Μερσεντές, έτσι δεν είναι; Πόσες Chevrolet βλέπετε στη Γερμανία;» είχε σημειώσει ο Τράμπ ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επαναφέρει την ισορροπία του εμπορίου αυτοκινήτων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW βρίσκεται στις ΗΠΑ» είπε με νόημα ο κ. Γκάμπριελ.
 
«Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα βρεθεί προ εκπλήξεως εάν τα εξαρτήματα που χρειάζεται και δεν παράγονται στις ΗΠΑ φτάνουν στη χώρα με φόρο 35%. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα κάνει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πιο αδύναμη και κυρίως πιο ακριβή. Αναμένω να δω τι έχει να πει το αμερικανικό Κογκρέσο για όλα αυτά, ένα σώμα που αποτελείται από ανθρώπους που είναι αντίθετοι με τον Τραμπ» τόνισε ο Γκάμπριελ.   Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να κάνει ο Τραμπ έτσι ώστε οι Γερμανοί να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά αυτοκίνητα απάντησε: «Να φτιάξει καλύτερα αυτοκίνητα».
 
Σκληρή ήταν η απάντηση του Γκάμπριελ και στα σχόλια του Τραμπ για το προσφυγικό. Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή και ψάχνουν άσυλο στην Ευρώπη οφείλεται εν μέρει στους πολέμους που έκαναν οι ΗΠΑ στην περιοχή.
 
 Μοσκοβισί προς Τραμπ: «Φαντασίωση η μεταδοτικότητα του Brexit»
 
Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αμφιβάλλει για την δυνατότητα ταχείας κατάληξης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, επιθυμία για την συνομολόγηση της οποίας εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ προς μεγάλη χαρά του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ενώ χαρακτηρίζει «φαντασίωση» την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ.
 
«Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι. «Η κα. Μέι δεν έχει καν ακόμη επικαλεσθεί το άρθρο 50 που ξεκινά την διαπραγματευτική διαδικασία», και «γνωρίζετε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν δύο χρόνια», προειδοποίησε.
 
Στο μεταξύ διάστημα, «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού γνωρίζετε ότι η διαπραγμάτευσή της ανήκει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η εμπορική πολιτική είναι μία πολιτική που έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε.
 
Ο Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε επίσης ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ «υπό σκληρούς όρους», θα χρειασθεί ένα επιπλέον χρονικό διάστημα ώστε μία τέτοια συμφωνία να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
 
Ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στη συνέντευξή του στην Bild και στους Times ότι το Brexit θα είναι «επιτυχία» και ανακοίνωσε την επιθυμία του για γρήγορη υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, προς μεγάλη χαρά του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που μίλησε σήμερα για μία «πολύ καλή είδηση».
 
Σχετικά με την προοπτική το Brexit να ανοίξει το δρόμο και άλλων χωρών προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι το κόστος της βρετανικής εξόδου θα είναι τόσο μεγάλο που θα αποτρέψει άλλες χώρες να ακολουθήσουν.
 
«Δεν ανησυχώ, πιστεύω ότι η ιδέα αυτή ότι το Brexit θα είναι μεταδοτικό είναι φαντασίωση. Κακή φαντασίωση», είπε. «Το Brexit δεν είναι κάτι καλό», είπε προειδοποιώντας ότι τα σχόλια του Τραμπ υπέρ της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποτελούν και το καλύτερο ξεκίνημα για τη διατλαντική σχέση. Η καλύτερη απάντηση της Ευρώπης μέχρι την ορκωμοσία θα είναι να τηρήσει στάση αναμονής και να παρατηρήσει ποια θα είναι τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης.
 
Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ για την επιβολή δασμών επί των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στα εισαγόμενα από εργοστάσια του Μεξικού στις ΗΠΑ αυτοκίνητα, ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε: «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, σε εγρήγορση και όταν έρθει η ώρα να αντιδράσουμε, εάν επιβεβαιωθεί κάποια συγκεκριμένη τάση». «Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι αφελής και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει», προειδοποίησε.
 
«Διαβάσαμε τη συνέντευξη με ενδιαφέρον», σχολίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 
 
«Διαβάσαμε τη συνέντευξη με ενδιαφέρον»: αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην οποία σχολιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο Μ. Σχοινάς αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο παρόλο που ο Ντ. Τραμπ στη συνέντευξή του στους Sunday Times και στην Bild προβλέπει ότι μετά τη Βρετανία θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες που θα αποχωρήσουν από την ΕΕ.
 
Εξάλλου, ερωτηθείς αν οι τελευταίες εξελίξεις ενδέχεται να υπονομεύσουν μια μελλοντική Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως η ιδέα μιας Συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ συμπεριλαμβανόταν στη συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλαν από κοινού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Ντόναλντ Τραμπ την επομένη της εκλογής του.
 
«Η πρόσκληση αυτή είναι επίσημη και δεν έχει απλά συζητηθεί ως ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς, σημειώνοντας ωστόσο πως πρώτα θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος και πως δεν επιθυμεί να προβεί σε «εικασίες» λίγες ημέρες πριν γίνει αυτό.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση