Χιονοστιβάδα στην Ιταλία - Επιζών: Σε μια στιγμή είδα ένα τείχος του χιονιού, μετά τίποτα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 14:51 Χιονοστιβάδα στην Ιταλία - Επιζών: Σε μια στιγμή είδα ένα τείχος του χιονιού, μετά τίποτα
Δραματικές σκηνές στην Πεσκάρα της Ιταλίας όπου μετά το νέο σεισμικό ντόμινο χιονοστιβάδα καταπλάκωσε ξενοδοχείο. Συγκλονίζει η μαρτυρία ενός εκ των μόλις δύο διασωθέντων μέχρι στιγμής:  «Σε μια στιγμή είδα ένα τείχος χιονιού... μετά τίποτα...».
 
Το ξενοδοχείο καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα λίγες ώρες μετά από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις και εκφράζονται φόβοι για 30 νεκρούς καθώς εκείνη την ώρα βρίσκονται μέσα στο κτίριο τουλάχιστον 22 πελάτες και εργαζόμενοι.  Hδη τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν μετά από ώρες εξαιτίες των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών έχουν ανασύρει τον πρώτο νεκρό. Η χιονοστιβάδα καταπλάκωσε το ξενοδοχείο Rigopiano, στην περιοχή Φαρίντολα που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Γκράν Σάσσο, στην ευρύτερη περιοχή της Πεσκάρα. 
 
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ANSA, μέχρι στιγμής ανασύρθηκε το πτώμα ενός ανθρώπου, δεν υπάρχει ωστόσο μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση για αυτό. «Τα πάντα έχουν καταρρεύσει. Φωνάζουμε αλλά δεν ακούμε απάντηση. Συνεχίζουμε να σκάβουμε και να ψάχνουμε να βρούμε επιζώντες» ανέφερε ένας από τους διασώστες στο Reuters. 
 
 
Η συγκλονιστική μαρτυρία
 
Πήγα να πάρω κάτι από το αυτοκίνητό μου και σώθηκα, είπε στους διασώστες ο άντρας, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων. Πρόκειται για τον 38χρονο που έστειλε μήνυμα μέσω του what's app και ειδοποίησε για την τραγωδία, χθες το απόγευμα.
 
 
«Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου είναι ακόμα μέσα στο κτήριο», είπε ο άντρας σοκαρισμένος και εξήγησε ότι βγήκε να πάρει κάτι από το αυτοκίνητό του, όταν είδε την τεράστια ποσότητα χιονιού να καλύπτει τα πάντα. Είδα ακόμα έναν άντρα που ήταν έξω, καλύφθηκε κι εκείνος από το χιόνι, όμως καταφέραμε να ξεθαφτούμε και να σωθούμε, μπαίνοντας στο αυτοκίνητο, που δεν είχε καλυφθεί», είπε ο ίδιος.
Ο δεύτερος επιζών νοσηλεύεται σε κατάσταση υποθερμίας σε νοσοκομείο της Ιταλίας, όμως δεν κινδυνεύει η ζωή του.
 
 
 
Αγώνας δρόμου για να φτάσουν στο ξενοδοχείο οι διασώστες 
 
Ένας πελάτης που κατάφερε να στείλει μήνυμα στην αστυνομία έγραψε: «Βοηθήστε μας, θα πεθάνουμε από το κρύο»! Τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, των πυροσβεστών και των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών δυσκολεύτηκαν πολύ να φτάσουν στο ξενοδοχείο, εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στην περιοχή.
 
 
Το ξενοδοχείο καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα, η οποία αποκολλήθηκε από το βουνό Γκραν Σάσσο εξαιτίας πιθανώς των χθεσινών σεισμών. Ένοικοι του ξενοδοχείου κάλεσαν σε βοήθεια την ιταλική Πολιτική Προστασία χθες αργά το βράδυ δηλώνοντας ότι υπήρχαν αγνοούμενοι εξαιτίας της χιονοστιβάδας. Ωστόσο, η προσέγγιση του ξενοδοχείου ήταν πολύ δύσκολη λόγω της σφοδρότατης κακοκαιρίας. «Δεν απαντά κανείς», λένε οι διασώστες στις πρώτες επικοινωνίες με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Οι δύο άνθρωποι που κάλεσαν σε βοήθεια θεωρείται ότι κατάφεραν να σωθούν, αλλά για τους υπόλοιπους 28 τουρίστες και εργαζόμενους εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους.
 
 
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους διασώστες είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες την νύχτα αγγίζουν και τους δέκα βαθμούς κάτω από το μηδέν.
 
Παιδιά ανάμεσα στα θύματα 
Μεταξύ των θυμάτων είναι και παιδιά, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Φαριντόλα Ιλάριο Λακέτα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο ίδιος ενημέρωσε πως το ξενοδοχείο έχει ισοπεδωθεί και θαφτεί κάτω από τρία μέτρα χιόνι, ενώ τόνισε πως αν οι σεισμοί και η χιονοστιβάδα που ακολούθησε είχαν συμβεί την Κυριακή, τότε στο ξενοδοχείο θα βρίσκονταν πάνω από 200 άτομα. Ο Ιλάριο Λακέτα είπε: «Μας ειδοποίησαν χθες το βράδυ, ενώ βρισκόμουν σε ένα μηχάνημα και προσπαθούσαμε να ανοίξουμε αποκλεισμένους δρόμους. Στην αρχή σκέφτηκα ότι ήταν απίστευτο, πως επρόκειτο για φάρσα. Από τις 9 χθες το βράδυ προσπαθούσαμε να φτάσουμε το ξενοδοχείο αλλά όλη η περιοχή είναι καλυμμένη από 2,5 μέτρα χιόνι ενώ όπου επικρατεί χιονοθύελλα, το χιόνι φτάνει τα τρία μέτρα» λέει.
 
 
 
 
 
 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση