Συνελήφθη στις ΗΠΑ Μεξικανός που προστατευόταν ως μετανάστης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 15:59 Συνελήφθη στις ΗΠΑ Μεξικανός που προστατευόταν ως μετανάστης

Για συμμετοχή σε συμμορία τον κατηγορεί η αρμόδια υπηρεσία

Έναν 23χρονο Μεξικανό συνέλαβαν οι αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Ο άνδρας είχε φτάσει παράνομα σε αμερικανικό έδαφος όταν ήταν παιδί και στη συνέχεια απέκτησε άδεια εργασίας στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Daniel Ramirez Medina προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της σύλληψής του καταθέτοντας μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σιάτλ.

Οι δικηγόροι του 23χρονου υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη φορά, υπό την παρούσα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, που γίνεται σύλληψη ατόμου που προστατεύεται από την ειδική νομοθεσία DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals). Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε από το 2012 από τον Ομπάμα προκειμένου νεαροί μετανάστες να μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο αλλά και να εργαστούν.

Ένας από τις δικηγόρους του Medina τόνισε πως δεν γνωρίζει καμία άλλη περίπτωση πολίτη που να προστατεύεται από την DACA και να έχει συλληφθεί. «Ελπίζουμε η σύλληψή του να ήταν ένα λάθος» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής υπηρεσίας Μετανάστευσης, ο Ramirez ήταν «κατ' ομολογίαν του μέλος συμμορίας». «Συνελήφθη με βάση την ομολογούμενη από τον ίδιο σχέση του με συμμορία και τον πιθανό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

Οι δικηγόροι του Ramirez πάντως διαψεύδουν κατηγορηματικά πως ο πελάτης τους σχετίζεται με κάποια συμμορία. «Πιέστηκε επανειλημμένως να ομολογήσει μια τέτοια σχέση» τονίζουν.

Ο 23χρονος, που έχει καθαρό ποινικό μητρώο,συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο σπίτι του πατέρα του στο Σιάτλ.

«Είναι εδώ παράνομα. Δεν θα πρέπει να ανησυχούν και πολύ, έχω μεγάλη καρδιά. Θα τους φροντίσουμε όλους, θα έχουμε πολύ δυνατά σύνορα» είχε πει ο Τραμπ σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα,  ερωτηθείς για τους πολίτες που προστατεύονταν από την εν λόγω νομοθεσία.

Ο Ramirez είχε τεθεί υπό προστασία της DACA το 2014, κάτι που ανανεώθηκε το 2016.

Το πρόγραμμα αυτό προστατεύει από την απέλαση 750.000 ανθρώπους που έφτασαν στις ΗΠΑ παράνομα ως παιδιά.

newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση