"Κλαίγεται" η Λε Πεν: Δεν μου δίνουν δάνειο οι τράπεζες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 16:41 "Κλαίγεται" η Λε Πεν: Δεν μου δίνουν δάνειο οι τράπεζες

Παραπονιέται πως δεν έχει… λεφτά και οι τράπεζες δεν θέλουν να της δώσουν δάνειο για να κάνει την προεκλογική της εκστρατεία η Μαρίν Λε Πεν. Η οποία την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά όχι για να του ζητήσει λεφτά (υποστηρίζει).

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας υποστήριξε ότι ακόμη και σήμερα, σχεδόν ένα μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, δεν έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την προεκλογική της εκστρατεία

Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου επανέλαβε το… παράπονό της ότι οι γαλλικές τράπεζες αρνούνται να της χορηγήσουν δάνειο. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, μετά την επίσκεψή της την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Λε Πεν δήλωσε ότι δεν έχει οικονομική στήριξη από τη Ρωσία, ούτε από κάποιον ρωσικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό, αλλά ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει δάνειο από μια ξένη τράπεζα.

"Είναι ανάγκη. Δεν μου επιτρέπεται να λάβω δάνειο από γαλλικές τράπεζες και τώρα δέχομαι επικρίσεις επειδή ζήτησα δάνειο από ξένη τράπεζα. Τι θα πρέπει να κάνω; Οι γαλλικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια σε όλους τους υποψήφιους για την προεδρία εκτός από μένα", είπε.

Η Societe Generale, έχει ανακοινώσει ότι δεν δανειοδοτεί πολιτικά κόμματα, ενώ οι άλλες μεγάλες τράπεζες έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν το θέμα.

Η Λε Πεν, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε δύο δάνεια συνολικού ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ για τους προεκλογικούς της σκοπούς, τα οποία είναι χρήματα προερχόμενα από την οργάνωση Cotelec του πατέρα της και ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λε ΠΕν.

Το 2014 έγινε γνωστό ότι το Εθνικό Μέτωπο είχε λάβει δάνειο ύψους εννέα εκατομμυρίων ευρώ από κάποιον Ρώσο δανειστή.

Η πιθανότητα ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές δυτικών χωρών έχει γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα από τότε που οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν τις αντίστοιχες ρωσικές ότι προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές στις ΗΠΑ με ηλεκτρονική πειρατεία, κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.

Οι υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία έχουν περιορισμό μέγιστης δαπάνης 16,851 εκατομμυρίων ευρώ για τον πρώτο γύρο, ποσό που αυξάνεται σε 22,509 εκατομμύρια ευρώ για τους δύο εκείνους υποψήφιους που θα φθάσουν στον δεύτερο γύρο.

Οι υποψήφιοι που θα εξασφαλίσουν πάνω από το 5% των ψήφων κατά τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου θα λάβουν κρατική αποζημίωση που θα ανέρχεται στο 47,5% του ανώτατου ορίου προεκλογικής δαπάνης, υπό τον όρο ότι σε κανέναν υποψήφιο δεν θα επιστρέφεται ποσό μεγαλύτερο από εκείνο που δαπάνησε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά την λε Πεν θα περάσει (ακόμα και ως πρώτη) στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Μαΐου αλλά θα χάσει από τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση