Κόλαση φωτιάς σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γαλλία [pics, vids]

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 09:01 Κόλαση φωτιάς σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γαλλία [pics, vids]

Συγκρούσεις, μαχαιρώματα και μια φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τον προσφυγικό καταυλισμό στο Γκραντ-Σαντ, κοντά στην Δουνκέρκη, στη βόρεια Γαλλία. Όλα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας (10.04.2017) και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 ανθρώπων.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν ανάμεσα σε Κούρδους και Αφγανούς μετανάστες, με ορισμένους να βγάζουν ακόμη και μαχαίρια. Οι άνδρες της μονάδας Αντιμετώπισης Ταραχών της γαλλικής αστυνομίας (CRS) κλήθηκαν να επέμβουν. Αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα, αφού ακολούθησαν συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και περίπου 100-150 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ένας μετανάστης τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο έξω από τον καταυλισμό και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία. Τρεις μετανάστες υπέστησαν τραυματισμούς από μαχαίρια.

Η πυρκαγιά ξέσπασε αργότερα και έκαψε πολλές από τις ξύλινες καλύβες του καταυλισμού, όπου βρίσκονταν 1.000 ως 1.500 μετανάστες, πολλοί από τους οποίους είναι Ιρακινοί κούρδοι, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Ο μισός και πλέον καταυλισμός καταστράφηκε», δήλωσε εκπρόσωπος της νομαρχίας και πρόσθεσε ότι 165 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε πρόχειρα καταλύματα σε μικρή απόσταση, καθώς η φωτιά δεν είχε ακόμη σβήσει στις 02:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).

Ο καταυλισμός Γκραντ-Σαντ, γνωστός και ως καταυλισμός Λινιέρ, βρίσκεται πάνω στον δρόμο που συνδέει τη Δουνκέρκη με το Καλαί. Ο πληθυσμός του αυξήθηκε πρόσφατα με την έλευση πολλών μεταναστών από το Αφγανιστάν, μετά τη διάλυση του καταυλισμού που πολλοί ονόμασαν και «Ζούγκλα του Καλαί».

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, η πυρκαγιά οφείλεται «σε εμπρησμούς» που έγιναν ταυτόχρονα «σε διαφορετικές τοποθεσίες, δεν θα ήταν δυνατό αλλιώς. Μοιάζει να συνδέεται με τις συμπλοκές μεταξύ των Ιρακινών και των Αφγανών».

Την περασμένη εβδομάδα, μετανάστες από τον καταυλισμό Γκραντ-Σαντ προσπάθησαν να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο με κλαδιά και ξύλα και να επιβιβαστούν σε φορτηγά με την ελπίδα να φθάσουν στη Βρετανία, στην άλλη πλευρά του πορθμού της Μάγχης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση