Το φάντασμα της τρομοκρατίας στη Γαλλία 3 μέρες πριν την κάλπη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 14:49 Το φάντασμα της τρομοκρατίας στη Γαλλία 3 μέρες πριν την κάλπη

Το ζήτημα της ασφάλειας και η απειλή της τρομοκρατίας βρέθηκαν σήμερα και πάλι στο προσκήνιο, δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που επισκιάστηκε από την επίθεση το βράδυ της Πέμπτης στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι γάλλοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες την Κυριακή σε μια αναμέτρηση που εξελίχθηκε στην πιο απρόβλεπτη εκλογική διαδικασία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας καθώς κλείνει η ψαλίδα μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων. Δύο από αυτούς θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαϊου.

 

Την ώρα της διεξαγωγής της τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία, η γαλλική πρωτεύουσα δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα με την υπογραφή του Ισλαμικού Κράτους που στοίχισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό και προκάλεσε τον τραυματισμό δύο άλλων.

Το νέο αυτό χτύπημα ρίχνει απότομα και με τραγικό τρόπο την αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας και δεν αποκλείεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών καθώς όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές η τρομοκρατική επίθεση θα ευνοήσει αναπόφευκτα την Μαρίν Λεπέν. Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου δήλωσε την επομένη της επίθεσης ότι η Γαλλία θα πρέπει να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους και να προχωρήσει σε απελάσεις ξένων υπηκόων που είναι στις λίστες των μυστικών υπηρεσιών. 

Μετά την επίθεση κάποιοι από τους υποψηφίους συγκρούστηκαν για το αν θα πρέπει να διακοπεί μια ημέρα νωρίτερα η προεκλογική εκστρατεία. "Σε αυτό το κλίμα δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η εκστρατεία. Πρώτα θα πρέπει να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την αστυνομία", δήλωσε ο κεντροδεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν στην εκπομπή του France 2 προσθέτοντας ότι θα ματαιώσει επίσκεψή του στην Άλπεις που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

O Φιγιόν, ο οποίος έχει επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στο θέμα της τρομοκρατίας, πρόσθεσε ότι η μάχη κατά του "ισλαμιστικού ολοκληρωτισμού" θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για τον επόμενο πρόεδρο.

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν είπε ότι οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να υποχωρήσουν στη βία.

"Αναμένοντας περισσότερες σαφείς πληροφορίες θεωρώ ότι θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας ως πολίτες: όχι πανικός, δεν θα πρέπει να διακόψουμε τη δημοκρατική διαδικασία", είπε ο ίδιος.

Οι δημοσκόποι φέρουν τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να κατακτούν την Κυριακή τις δύο πρώτες θέσεις και να πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο, κάτι που--αν επαληθευτούν-- θα διακόψει την συνήθη εναλλαγή εξουσίας στη Γαλλία μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς.

Ο πρώην τραπεζίτης Μακρόν, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομίας για να ιδρύσει το ανεξάρτητο κίνημά του "En Marche!" ("Εμπρός!"), φέρεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να κερδίζει την Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, η μάχη μεταξύ των υποψηφίων είναι εξαιρετικά αμφίρροπη καθώς τα ποσοστά τους στον πρώτο γύρο βρίσκονται εντός του περιθωρίου σφάλματος.

Για παράδειγμα, ο Μελανσόν, ο οποίος από αουτσάιντερ αρχικά βρέθηκε να είναι αξιόπιστος διεκδικητής της προεδρίας χάρη στις επιτυχημένες τηλεοπτικές του εμφανίσεις και σε μια ακόμη πιο επιτυχημένη εκστρατεία μέσω των social media, δίνει ουσιαστικά μάχη στήθος με στήθος με τον Φιγιόν και απέχει μόλις μερικές ποσοστιαίες μονάδες από τους επικρατέστερους. Η Λεπέν, η οποία έχει επικεντρώσει την εκστρατεία της στη μετανάστευση και την ασφάλεια, δεν έχασε ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την χθεσινοβραδινή επίθεση.

"Δεν θέλω να συνηθίσουμε στην ισλαμιστική τρομοκρατία. Θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε αφελείς. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια χώρα, η οποία δεν είναι ικανή να τα υπερασπιστεί", είπε στο France 2.

Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου θέλει να ενισχύσει τους ελέγχους στα γαλλικά σύνορα, να κτίσει περισσότερες φυλακές, ενώ υποστηρίζει ότι οι αρχές δεν κάνουν αρκετά για την προστασία των πολιτών από επιθέσεις σαν την χθεσινή. Τέτοια χτυπήματα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 230 ανθρώπους στη Γαλλία από τον Ιανουάριο του 2015. "Σήμερα το φονταμεταλιστικό ισλάμ διεξάγει πόλεμο και...δεν λαμβάνονται μέτρα για να περιοριστεί ο κίνδυνος", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI.

Ο Μακρόν, ο οποίος ως υπουργός Οικονομίας στην σοσιαλιστική κυβέρνηση η οποία είχε δεχτεί επανειλημμένως επικρίσεις για την πλημμελή διαχείριση του ζητήματος ασφαλείας, της απάντησε ότι η λύση δεν είναι τόσο απλοϊκή όσο την περιγράφει. "Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος. Ακούω την κυρία Λεπέν...όποιος λέει ότι μπορεί να τα κάνει αλλιώς είναι ανεύθυνος και ψεύτης", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Προβάδισμα Μακρόν στις δημοσκοπήσεις 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο  Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να διατηρεί το ποσοστό του 24% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με την Μαρίν Λε Πεν ν' ακολουθεί με 21,5% (μειωμένο κατά 1,5%). Ο Φρανσουά Φιγιόν εξασφαλίζει 20% (αυξημένο κατά 0,5%) κι ο Ζαν Λικ Μελανσόν τον ακολουθεί με 19,5% (αυξημένο κατά 1,5%) σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης. Για τον δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του BFM TV και της L Express δίνει στον Μακρόν νίκη με 65% έναντι 35% της Λεπέν

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση