Παράταση για ένα εξάμηνο των κυρώσεων στη Ρωσία – ΣΥΡΙΖΑ: Σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 21:26 Παράταση για ένα εξάμηνο των κυρώσεων στη Ρωσία – ΣΥΡΙΖΑ: Σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία

Την παράταση μέχρι και τον Σεπτέμβριο των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία, λόγω της Ουκρανίας, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε πάντως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσθέσει, στις αρχές Φεβρουαρίου, νέα ονόματα στη "μαύρη λίστα" με τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις λόγω της εμπλοκής τους στην ουκρανική κρίση ενώ θα προετοιμάσει και "νέα μέτρα".

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία την ανατροπή του “ψυχροπολεμικού κλίματος υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες”.

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων, “παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων” και “δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων”.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην περίπτωση που οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία επιχειρήσουν μια γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

"Αν υπήρχαν μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, για παράδειγμα με εκτεταμένενες επιθέσεις στη Μαριούπολη, θα ήταν αναγκαία μια σαφής αντίδραση", είπε ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι τόσο οι Γερμανία όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής παρέμβασης στην ουκρανική κρίση.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση